Szia, Rozi vagyok !

Írta:  Gönczöl András 2017.05.22.

Éktelen hangzavar fogadta a papagájkiállítás látogatóit a Kondor Béla Közösségi Ház nagytermében május 13-án. Harmincnégy fajta csaknem hetven kiállított fecsegője mondta a magáét.

A látogatókat sem kellett félteni, a ketrecekhez hajolva zrikálták a papagájcsodákat. Igen, érdemes csodaszinten kezelni a színes és talpraesett szárnyasokat, amelyek hősiesen állták a sarat. Hasznos megoldás volt a ketrecekre kirakott ismertető, amely bemutatta a fajtát, ecsetelve a képességeit is.

VAA 8579 copy
A kiállítást jellemzően családok keresték fel, amelyek legifjabb tagjai saját nevüket szerették volna visszahallani a papagájoktól. És hogy a madarak humorérzékéről is szót ejtsünk, álljon itt a Rozi névre hallgató afrikai jákópapagáj esete Gyurikával. A kisfiú perceken át szemezett vele, legalább ötvenszer elismételve, hogy szia, Gyuri vagyok, szia, Gyuri vagyok, amire a papagáj egy idő múlva, erősen Gyurika szemébe nézve, kicsit emelt hangon így válaszolt: Szia, Rozi vagyok!

VAA 8566 copy
A papagájokról, a Németh család kiállított madarairól fontos információkat osztott meg a lapunkkal Nelli lányuk:
– A papagájfajták több mint 70 százaléka Ausztráliából származik, a fennmaradó 30 százalék dél-amerikai, afrikai, illetve ázsiai eredetű. Életkoruk elérheti a hatvan évet is. A sárga homlokú, Bingó névre hallgató amazonfajtájú barátunk már húszéves, néhány mondatot képes elmondani, ám ami még izgalmasabb, tud nevetni és ugatni is. A jákópapagáj nagyon jól beszél, és minden hangot kiválóan utánoz, a legjobb beszédkészségű fajta. Ő az említett Rozi.
Nelli meglepő információval is szolgált. A papagájok is hajlamosak a depresszióra, képesek saját tollaikat is kitépkedni egy-egy roham alkalmával.
Zárásként érdemes néhány szót ejteni a papagájok szerelmi életéről. Miután két azonos fajtájút egy ketrecbe zárnak, és kialakul a kölcsönös szimpátia, remekül megvannak egymással, vidámak, jókat dumálnak, és előbb vagy utóbb a tojások is megjelennek a ketrecben...

VAA 8586 copy