A Havannától Kárpátaljáig

Írta:  RF 2017.05.24.

Megint mozgalmas lesz a Kossuth téri reformátusok nyara.

Ezt a nyarat sem láblóbálással tölti a mindig mindenre nyitott Kossuth téri református gyülekezet. Adnak feladatot és örömöt maguknak is, másoknak is. Az előttük álló hónapokról kérdeztük Sándor Gabriella beosztott lelkészt.

VAA 2121 copy

– Miközben másoknak jószerével a pihenés, a kikapcsolódás következik, az önök számára, hogy úgy mondjam, megkezdődik a második műszak.
– Nem térünk el az eddigiektől, sűrű lesz a nyarunk. Ahogy vége a tanításnak, június 19-től máris megkezdődik az általános iskolásoknak szervezett bibliahét. Ez a megszokott módon lesz az idén is, hétfőtől péntekig tart. Reggel 8-tól 16 óráig háromszori étkezéssel. Témája Az egyetlen út, amely nyilvánvalóan az Istenhez vezető egyetlen utat jelenti.

 

Tanulj nyelvet!


– Most is lesz tábor a legkisebbeknek, az óvodásoknak is?
– Mint mindig... Az iskolások tábora után, június 26-tól kezdődik az óvodás bibliahét. Hasonló lesz ez az iskolások táborához, azzal a különbséggel, hogy olyan gyermekeket várunk, akik még nem tudnak olvasni.
– Az elmúlt esztendőkben vitathatatlanul a nyelvi táborok voltak a legnépszerűbbek...
– Mi is így láttuk, ezért most is lesznek. Az angol tábor augusztus 7-én, a német augusztus 21-én kezdődik. Ezekbe mindenkit várunk, aki nyitott az angolszász és a germán kultúrára. Mindenki a saját szintjéről indulva gyakorolhatja a nyelvet napi nyolc órában.


Kimennek a Havannára


– Jönnek külföldi tanárok is?
– Ez mindig meghatározó része a nyelvi táboroknak, mert komolyan gondoljuk. Eddig minden évben új csapat érkezett hozzánk, az idén mind a két táborban ismerősöket köszönthetünk. Az angolba a peterborough-i baptista gyülekezetből érkeznek testvérek, akiket tavaly a mi fiataljaink látogattak meg, szolgálva közöttük. A német nyelvű táborunkban pedig újra Ulrich Hofiusszal és a segítőivel lehet majd találkozni.
– S ha valaki netán lemarad a táborokról?
– Érdekesnek ígérkezik a gyermekek számára az az ötnapos klub a Havannán, amelyet július 10-től tartunk. Minden délután mi megyünk ki az ottani játszóterekre, helybe visszük a lakótelepi gyermekeknek a tábori programot.


Gönctől Vizsolyig


– Eddig csak munkáról beszélt. Pihenés?
– A székelykeresztúri testvérek jönnek hozzánk május harmadik hétvégéjén. Velük szeretnénk több kelet-magyarországi reformációs emlékhelyet végiglátogatni. A tervek között szerepel Debrecen, Gönc és Vizsoly. Augusztus 18. és 20. között Kárpátaljára tervezünk kirándulást. Voltunk ott 2016-ban is, emlékezetes, szép út volt. Többen szívesen visszatérnének, de jelentkezzenek olyanok is, akik még nem jártak arrafelé – nem bánják meg!