Idén is lesz füzetcsomag

Írta:  K.Gy. 2017.05.31.

Pályázat, önkormányzati és központi forrás segíti az épületek megújulását.

Három kerületi intézményhez kapcsolódó beruházással folytatja tovább az önkormányzat az energetikai korszerűsítések sorozatát. A Bókay iskola, a Micimackó és a Csiga-biga bölcsőde kerül most sorra, emellett emeletráépítéssel bővül a Lurkó-liget óvoda.

DSC05578 copy

Sűrű volt a képviselő-testület napirend előtti programja a május 25-i ülésen, és szomorú hírrel kezdődött. A képviselők Ughy Attila polgármester bejelentését követően egyperces néma felállással emlékeztek meg a közelmúltban elhunyt Dimity Antalnéról, a XVIII. kerületi Szerb Nemzetiségi Önkormányzat elnökéről és Dobrovszky Attiláról, aki korábban a polgármesteri hivatal munkatársa volt, legutóbb pedig a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. Városüzemeltetési Divíziójánál dolgozott.

Idén is lesz ajándék füzetcsomag

Ugyancsak Petrovai László felvetésére a szokásosnál hamarabb foglalkozott a testület azoknak a füzetcsomagoknak az ügyével, amelyeket a kerületi általános iskolások tanévkezdéskor ajándékba kapnak az önkormányzattól. A PM-es képviselő arra tett javaslatot, hogy helyi kereskedőktől rendeljék meg a csomagokat, vagy legalább előzetes egyeztetés alapján állítsák össze a tartalmukat. Ughy Attila arról tájékoztatott, hogy a csomagokat a tankerületi központok szakembereivel konzultálva állítják össze, és ez idén is így lesz.

VSZ 2646

Megújuló intézmények

Tavaly nyáron döntött a képviselő-testület arról, hogy az önkormányzat vállalja az önrészt a Bókay Árpád Általános Iskola energetikai korszerűsítéséhez. Az elmúlt egy évben a kerület sikeresen vett részt KEOP-pályázaton, sőt már a közbeszerzési eljárás is lezajlott. Mostani határozatában a testület jóváhagyta a projektet, így a munkálatok már május végén meg is kezdődhettek. A tervek szerint 2018 januárjára újul meg az iskola. A beruházás keretében többek között hőszigetelik a homlokzatot, a padlás- és a pincefödémet, kicserélik a külső nyílászárókat, valamint napelemeket és naperőművet telepítenek.

DSC05583 copy
Hasonló a helyzet a Pestszentimrei Micimackó Bölcsődével, amelynek 1975-ben felhúzott épülete mára a folyamatos karbantartás ellenére elavulttá vált. Itt is szükség van a homlokzat és a pincefödém szigetelésére, a lapos tető felújítására, és itt is elhelyeznek napelemeket, illetve naperőművet. Ezek a munkálatok a tervek szerint már októberre befejeződnek.
Más a helyzet az 1970-ben épült Pestszentlőrinci Csiga-biga Bölcsődével, amelyben az elmúlt negyven évben nem hajtottak végre jelentősebb karbantartási munkálatokat, és amelynek felújításához nem sikerült külső forrást találni. Így az önkormányzat egészében maga fedezi a korszerűsítést, amelynek keretében szigetelik a homlokzatot és a padlásfödémet, nyílászárókat cserélnek, s új fűtési rendszert alakítanak ki.
Megújul a Pestszentlőrinci Lurkó-liget Óvoda is. A beruházásra is Kucsák László országgyűlési képviselő munkájának köszönhetően jut központi forrás. Ebben az esetben nem energetikai korszerűsítésről, hanem kapacitásbővítésről van szó. Az óvoda emeletráépítéssel bővül, tornaszobát, foglalkoztató- és fejlesztőhelyiséget kap.