A háborúk hőseire emlékeztek

Írta:  Puskás Attila 2017.06.04.

A Hősök napja alkalmából koszorúzott a Széky társaság Pestszentimrén.

Az első és a második világháborúban elesett pestszentimrei katonákra, illetve a polgári áldozatokra emlékezett koszorúzással a Hősök Napja alkalmából a Dr. Széky Endre Pestszentimre Történeti Társaság május 28-án, a XVIII. kerületi Hősök terén.

IMG 2345
Pándy Tamás, a történeti társaság elnöke ünnepi megemlékezésében felidézte, hogy az első világháborúban elesett katonáknak akart emléket állítani az egykori magyar kormány azzal az 1924-ben hatályba lépett törvénnyel, amiben május utolsó vasárnapját a magyar hősök emlékünnepévé nyilvánította. Számos településen az 1920-as években elkészültek az emlékművek, a második világháborút követően viszont a vesztes országok a jaltai egyezmény értelmében nem állíthattak emléket az elesett katonáknak. Ma már mindkét világháború hősi halottjaira emlékezünk ezen a napon.

IMG 2350
- Pestszentimrén két emlékmű, egy első és egy második világháborús is található a Hősök terén. Az első világháborúban elesett imrei katonák neve csak itt olvasható, lévén a távoli harcmezőkön, tömegsírokban nyugszanak. A második világháború viszont már a helyi polgári lakosságot sem kímélet, ezért ezen az emlékkövön már a civil áldozatok neve is szerepel – mondta el Pándy Tamás.
Idén a második világháborús emlékműnél a Széky Endre társaság nevében Pándy Tamás, Németh Tiborné és Menczigerné Rostás Ágnes helyezett el koszorút. A XVIII. kerületi önkormányzat és a Pestszentimrei Városrészi Önkormányzat képviseletében Bauer Ferenc, a Vasvári Pál Polgári Egyesület nevében Somogyiné Németh Éva és Monostori Attila, a Pestszentimrei Közösségi Ház részéről Ódor Katalin intézményvezető koszorúzott és a pestszentimrei óvodák képviselői is elhelyezték a megemlékezés virágait.