Újabb közel 200 millió forintos forrás fejlesztésre

Írta:  Városkép 2017.06.10.

szechenyi 2020 logo fekvo color gradient CMYKinfoblokk kedv final felso cmyk KA

Kucsák László: A beruházásoknak köszönhetően korszerű intézményekbe járhatnak gyermekeink.

Kerületünknek ismét sikerült egy hatalmas összeget elnyernie fejlesztésekre európai uniós pályázatokon. Kucsák László, Pestszentlőrinc-Pestszentimre országgyűlési képviselője lobbitevékenységének és a kormánnyal összehangolt munkájának eredményeként a mintegy 200 millió forintos keretösszegből két iskola és egy bölcsőde újulhat meg a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében, - önkormányzati forrás kiegészítéssel - az összegből a Bókay Árpád Általános Iskolát, a Dohnányi Ernő Zeneiskolát és a Pestszentimrei Micimackó Bölcsődét korszerűsítik. Mindhárom épület tetejére napelemeket helyeznek, emellett nyílászárócsere és külső hőszigetelés is meg fog valósulni.

VAA 9199 copy

Az elmúlt két évben a kerületben számos oktatási-nevelési intézmény újulhatott meg az energiahatékonyság jegyében. Ennek jóvoltából – a kormány és az Európai Unió támogatásával – gyarapodott a kerületünk, és gazdagabbá, otthonosabbá vált Pestszentlőrinc-Pestszentimre több közintézménye.

– Az elmúlt időszak felújításainak köszönhetően lecserélték a régi, elavult nyílászárókat, a helyükre jól záródó, modern ablakok kerültek. Megújultak a fűtési rendszerek és a villámvédelmi rendszerek, s napelemeket, napkollektorokat szereltek fel. A beruházások során a lapos tetők hő- és vízszigetelése, valamint az épületek utólagos külső hőszigetelése is megvalósult. Az energetikai korszerűsítés a felújított iskolákban, óvodákban és bölcsődékben éves szinten jelentős energiamegtakarítást eredményez, ami akár több millió forintos költségmegtakarítást is jelenthet. Ezt a fűtési költségekben jelentkező megtakarítást további beruházásokra és az oktatás színvonalának emelésére tudják fordítani az intézmények. Az európai uniós forrásból megvalósuló, a kormány által támogatott projektek célja a fenntartható fejlődés biztosítása hazánkban, mérsékelve a környezeti problémákat és ezzel javítva a kerületben élők életminőségét – nyilatkozta a lapunknak Kucsák László.

DSC05575 copy

DSC05583 copy 1

VAA 2470 copy 2

 

A XVIII. kerület országgyűlési képviselője azt is elmondta, hogy a projekt elsődleges célja az, hogy kellemes, otthonos környezetet teremtsen az oktatási-nevelési intézményekbe járó gyermekek számára. Az eddigi fejlesztések is a korszerűsítést szolgálták, így az elnyert összegből a három újabb intézményben is a mai kor igényeinek megfelelő oktatási körülményeket, az energiatakarékosság szempontjából is megfelelő feltételeket fognak teremteni. Az eddigi beruházások során az intézmények komplex energiahatékonysági fejlesztése valósult meg, amely magában foglalta az iskolák elavult nyílászáróinak cseréjét, a tető és a homlokzat szigetelését.

„A fejlesztéseken túl kiemelten fontos számomra, hogy az energiahatékonysági beruházásokkal példát mutassunk a kerületi diákoknak, akik mostantól nemcsak azt látják, hogy az iskolájuk megújult, hanem azt is érzékelik, hogy milyen előnyöket hozott a korszerűsítés” – mondta Kucsák László.

A kerület országgyűlési képviselője megnyugtató választ adott arra az esetlegesen felmerülő kérdésre is, hogy mennyiben fogja befolyásolni a felújítás az intézményekben folyó munkát.

„Az intézményekben zajló felújítás miatt a szülők és a pedagógusok megértését és türelmét kérjük a korszerűbb és a szebb környezet kialakítása érdekében. A nevelők és a szülők részéről is pozítív a visszajelzés a felújítás kérdésében, és ahogyan azt már a korábbi intézményi felújításoknál is tapasztaltam, együttműködők. A projekt sikerességéhez elengedhetetlen az együttműködésük.”

A projekt összköltsége bruttó 198 509 855 Ft

 

Bókay Árpád Általános Iskola
Homlokzat teljes hőszigetelése 1402m2 felületen 16cm vastagságban
Padlásfödém utólagos hőszigetelése 20cm vastag szigeteléssel
58db ajtó és ablak cseréje valósul meg, korszerű 3 rétegű szerkezetekkel
176db napelem kerül elhelyezésre, 44KWh teljesítményben.

Dohnányi Ernő Zeneiskola
Homlokzat hőszigetelése 703m2 felületen 16cm vastagságságú külső oldali szigeteléssel valamint részbeni 15 cm vastagságú belső oldali hőszigeteléssel
Padlásfödém utólagos hőszigetelése 20cm vastag szigeteléssel 287 m2 felületen
Pincefödém utólagos hőszigetelése 66m2 felületen
Épület külső falainak utólagos vízszigetelése, tömbinjektálású, fúrt nagynyomású acrylgyanta szigeteléssel
Épület teraszainak utólagos hő és vízszigetelése, burkolatának felújítása.
51db ajtó és ablak cseréje valósul meg, korszerű 3 rétegű szerkezetekkel
38db napelem kerül elhelyezésre, 9,5KWh teljesítményben.

Micimackó Bölcsőde
Homlokzat teljes hőszigetelése 996m2 felületen 10 és 16cm vastagságban
Lapostető utólagos hő és vízszigetelése 20cm vastag hőszigeteléssel 870m2 felületen
Pincefödém utólagos hőszigetelése 178m2 felületen
48db napelem kerül elhelyezésre, 12KWh teljesítményben.