Természetesen ez természetes

Írta:  2017.06.13.

Hogyan lehet hasznosítani a természetes anyagokat? A SOFI diákjai már tudják.

A SOFI ügyes kezű diákjai a tehetségprogram keretében megismerkedtek a természetes anyagokkal, azok hasznosításával, a népi hagyományokkal, a hajdani eszközök alkalmazásával, és számos értékes kézműves alkotást is készítettek.

SOFI 04 sz ba 2 átméretezve

Az Életjel Alapítvány a Nemzeti Tehetség Program pályázati támogatásával komplex tehetséggondozó programot valósított meg a XVIII. kerületi SOFI (Speciális Oktató és Fejlesztő Intézmény) diákjainak közreműködésével.
Az alkotási lehetőséget azoknak a fiataloknak biztosította az intézmény, akik egy-egy részterületen már bizonyították tehetségüket, és az elmúlt években szép eredményeket értek el a kézműves technikák területén (kerámia, tűzzománc, kéziszövés).
A program keretében a résztvevők megismerkedtek a természetes anyagokkal, azok hasznosításával, a népi hagyományokkal, a hajdani eszközök alkalmazásával, és számos értékes kézműves munkát is készítettek.
– A foglalkozások anyagát a népi kismesterségek tárházából válogattuk, hogy a diákok különleges technikákat ismerjenek meg a kerámiakészítés, textilmunkák és a kéziszövés köréből – Csík Árpádné gyógypedagógus, a SOFI Életjel Alapítványa kuratóriumának elnöke. – A SOFI gyógypedagógusaival és szakoktatóival tartalmas, élményközpontú és újszerű képzést tartottunk a gyerekeknek. Nagy segítséget jelentett, hogy lehetőséget kaptunk a pályázat keretében projektor beszerzésére is, amivel bemutathattuk a korabeli kézműves technikákat, munkafolyamatokat, és a múzeumi tárlatok anyagát is megismertethettük velük.

SOFI 04 sz ba 1 átméretezve
A program résztvevői közül többen beneveztek az elkészült termékekkel a Kondor Béla Közösségi Ház által meghirdetett Gyermek- és Ifjúsági Művészeti Találkozók című pályázatra is, ahol a SOFI két tanulója díjat nyert.
A tehetségprogram résztvevőinek számos élményben volt részük. Különösen azok a diákok élvezték a munkát, akik korábban már tanultak szőni, és sikerült az új technikák bemutatásával feleleveníteni és továbbfejleszteni a korábban megszerzett gyakorlati tudásukat. Nagy sikere volt a bábszövő kereten készített különleges báboknak, amelyek azóta a szövőműhely ékességévé váltak.
Hajnal Daniela elmondása szerint nem volt könnyű megbirkózni a feladatokkal, de az elkészült munkák feledtették a fáradtságot. Nagy sikere volt a díszes faliképeknek, a mázas és kiégetett termékeknek, amelyet a szülők is nagy büszkeséggel szemléltek meg.
A gyerekek lelkendeztek, amikor sikerült az agyagtömbből szép formákat kialakítaniuk. Különleges kézműves technikákat is elsajátítottak, mint például a mázalatti festés tűecsettel, ami nem volt könnyű feladat, de mindnyájan megbirkóztak vele.
A fiatalok megnézték az Iparművészeti Múzeum állandó és időszaki kiállítását is.
A tehetségpályázat befejezését követően szentendrei kiránduláson vettek részt, ahol megtekintették a Kovács Margit Múzeum tárlatát, ahol a neves keramikus, szobrászművész alkotásaiban gyönyörködhettek, és átélhették azt az örömöt is, hogy a foglalkozások alatt ők is képesek voltak esztétikus kerámiatárgyakat készíteni.