Megújul a Fadrusz-kereszt környéke a Hargita téren

Írta:  2013.10.11.
Pihenőtérrel, padokkal, új virágágyásokkal gazdagodik a Hargita téri Fadrusz-kereszt környéke.
Pihenőtérrel, padokkal, új virágágyásokkal gazdagodik a Hargita téri Fadrusz-kereszt környéke. A terület rendezésével az önkormányzat méltó környezetet kíván kialakítani az 1956-os emlékmű mögé került kereszt körül.

– A terület rendezésére azért van szükség, mert a lakosság úgy vélte, hogy a Fadrusz-kereszt háttérbe szorult az emlékmű mögött. Most a kereszt és az emlékmű között létrejön egy burkolt pihenőtér, amelyet padok vesznek körül –tájékoztatott Szerdahelyi-Németh Klára, a XVIII. kerületi önkormányzat főépítészi asszisztense. – A pihenőig egy ugyancsak kövezettel burkolt sétány vezet majd.
A Fadrusz-kereszt mellől ki kellett vágni a beteg tujasort, s a fákat más növényekkel pótolják. A kereszt mögé tiszafák kerülnek. Az új pihenőteret süllyesztik a korábbi járószinthez képest, így a térből kiemelkedő keresztet három lépcsőn lehet majd megközelíteni.
– A pihenőtér kialakításával összekapcsolódik a kereszt és az 56-os emlékmű, oly módon, hogy a kereszt megkapja az őt megillető helyet a téren – mondta Szerdahelyi-Németh Klára.
A tér rendezésének első üteme október 23-ig elkészül, a további munkálatok előreláthatólag tavasszal fejeződnek be.

Minden udvari játékot felújítanak

A tervek szerint a kerület valamennyi intézményi játszóterének összes játékát felújítja az év végéig a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. A karbantartás több tucat óvodát és bölcsődét érint.
– Szeretnénk elérni, hogy egyetlen lezárt játszóeszköz se legyen az óvodák és a bölcsődék udvarán, és hogy a jelentős részük fel legyen újítva – mondta Lepsényi Tibor. A Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. Műszaki és Városüzemeltetési Divíziójának igazgatója elmondta, a kültéri játékok többségével az a legnagyobb baj, hogy annak ellenére, hogy a szabadban való használatra tervezték őket, egyáltalán nem tartósak, rosszul viselik az időjárást. – Az épített játékok, a hajók vagy a mászótornyok általában öt-hat év alatt teljesen tönkremennek, ezért újakat kell vásárolni helyettük.

Új buszmegállók a kerületben

Két busz vonalán összesen négy megállót létesítenek a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. munkatársai. A novemberben induló 236-os járat vonalán készülő négy megállóból három lesz a kerületünkben, egy pedig Vecsésen. A 236-os autóbusz a vecsési Market Central és a Havanna utcai lakótelep között, a 236A jelzésű busz a pestszentlőrinci Mednyánszky utca és a Havanna-lakótelep között fog közlekedni.
– Ezen a vonalon három megállót építtet a kerületi, egyet pedig a vecsési önkormányzat – mondta Lepsényi Tibor.
A 194-es busz vonalán egy teljesen új megállóhelyet kell kialakítani a Méta utca és az Ipacsfa utca találkozásánál. A munkálatok a tervek szerint október végéig valamennyi helyszínen befejeződnek.