A természet védelme közös feladat

Írta:  P.A, 2017.06.24.

Egy régi szakma éled újjá az erdőgondnokság létrehozásával.

Az önkormányzat különösen fontos feladatának tartja, hogy védje és óvja a XVIII. kerület közigazgatási határán belül elhelyezkedő erdők és zöldterületek természeti és környezeti értékeit, ügyeljen azok rendjére és tisztaságára, valamint hogy széles körben népszerűsítése a környezettudatos nevelést.
VAA 6500 copy
Pestszentlőrinc-Pestszentimrén három jelentős erdőterület található, s a Péterhalmi, a Kapocs utcai és a bélatelepi erdőben egyaránt védeni kell a rendet és a tisztaságot. Az önkormányzat célja az, hogy a főváros egyik legzöldebb kerületének számító városrészben minél ritkább legyen az illegális hulladéklerakás, a rongálás, és hatékonyabbá váljon a helyi erdőgazdálkodási feladatok ellátása. Ennek érdekében hozza létre az erdőgondnokságot.


Rendet tartanak


Amint azt Dömötör István alpolgármester elmondta, egy régi szakma éled újjá az öt főt foglalkoztató gondnokság révén.
– Régen erdőkerülőnek hívták ezt a foglalkozást. A feladatuk az erdő biztonságának megőrzése, javítása. Ezzel együtt olyan karbantartási feladatokat is elvégeznek, amelyekre a Pilisi Parkerdő munkatársainak nem jut idejük. Nagyon reméljük, hogy a szolgálatba álló erdőgondnokok magukénak érzik az erdeinket, és szükség esetén ennek megfelelően járnak majd el.

Mindenre kiterjedő figyelem


Az erdőgondnokság közhasznú tevékenységet végez. Feladatai közé tartozik a hulladék összegyűjtése, az erdei utak karbantartása, a pihenőhelyeken a játszóeszközök állapotának ellenőrzése, a javításuk, a tisztások kaszálása, a tűzrakóhelyek karbantartása, tisztítása és rendszeres ellenőrzése.
A szolgálat figyeli és jelzi az illetékes erdészetnek az illegális fakivágást és az egyéb természetrongálást, ellenőrzi a meglévő sorompókat, útelzáró eszközöket, és a Pilisi Parkerdő Zrt-vel közösen részt vesz az erdőfejlesztési munkában.
Emellett a környezettudatosságra, a természet szeretetére neveléshez is hozzájárulnak az erdőgondnokok azzal, hogy igény esetén erdei sétákat vezetnek általános iskolás csoportok számára.


Az alpolgármester kiemelte, hogy az erdőgondnokság segítségével kezelhetőbbé válik a hajléktalankérdés, és vissza lehet szorítani az illegális hulladéklerakást, a falopást, illetve minden, az erdőbe nem való cselekményt, viselkedést.
– Ezek a legfontosabb elvárásaink a kollégákkal szemben. Fontos megemlíteni, hogy az erdőgondnokoknak nincs hatósági jogkörük. Ez tudatos, mert nem akartunk olyan terhet rájuk róni, amely energiát von el az egyéb feladataik elvégzésétől – tette hozzá Dömötör István.


Együtt tudnak működni


Szükség esetén a hatósági jogkörrel rendelkező mezei őrszolgálat, a közterület-felügyelet vagy a rendőrség segíti az erdőgondnokok munkáját. Az önkormányzat a lakosság segítségére is számít, hiszen a kerületben élők ugyanúgy szembesülnek az erdőket érintő problémákkal. Azt kérik, hogy jelezzék az önkormányzat ügyfélszolgálatán (Üllői út 400.), telefonon (296-1300) vagy e-mailben (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.), ha bármi oda nem illőt tapasztalnak az erdőkben.