A helytörténet nyomában jártak

Írta:  P.A. 2017.06.05.

A Lónyaytelep utcáit járták be az Urbitális Majális programsorozat keretében a várostörténeti séta résztvevői május 27-én.

 

A Lónyaytelep utcáit járták be az Urbitális Majális programsorozat keretében a várostörténeti séta résztvevői május 27-én. Nehéz túrára vállalkoztak, mert – amint azt dr. Heilauf Zsuzsanna, mint a túrák vezetője, a Tomory Lajos Múzeum igazgatója és Kardos Gábor, a Települési Értéktár Bizottság tagja, a séták egyik állandó szervezője elmondták – csaknem 4 órán át tartott a kirándulás. Mintegy ötven vállalkozó kedvű túratárssal indultak útnak a Múzeumsaroktól. A sok régi ismerős mellett jó volt látni az újakat is. A lőrinci sétáknak már rangjuk van....

DSC01370 Tamás
A Kossuth téren és közvetlen környékén kezdődött a kirándulás. Számos szép épületet lehetett fotózni a Dohnányi Ernő Zeneiskoláét, melyben egykor a Bogyai család Tündérkert néven vendéglőt üzemeltetett, majd rövid ideig gimnázium, 1945 után könyvtár volt. Zeneiskolaként 1984 óta működik. Az épületet nemrég mintaértékű hozzáértéssel újították fel.
A miklóstelepi Szent József-kápolnát ezúttal csak kívülről csodálták meg a résztvevők, de ellátogattak a Lónyay-villához, amit Lónyay Menyhért, a Monarchia egykori pénzügyminisztere, későbbi miniszterelnök építtetett nyaralóként. Itt az Ispán család volt a vendéglátó. A gyönyörű borospince, a lépcsőházi öntöttvas korlát és a tetőtéri ácsszerkezet ma is impozáns.

- Szarvas Attila alpolgármester, igazgatóhelyettes kinyitotta számunkra a régi karmelita zárdát, a mostani Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskola épületét, és körbevezetett minket. Csoportunkban két olyan idősebb túratárs is volt, akik gyerekként még itt tanultak, és személyes élményeik, emlékeik révén még jobban megismerhettük az épületet. Különleges élmény volt az iskola udvarán, de több telken is megcsodálni az egykori őstölgyes megvédett egyedeit. Meglepetésként, régi ismeretségnek köszönhetően sikerült bejutnunk a Szirmay család ma is lakott villájába is, ahol Jolika mesélt férje családjáról, amelynek hagyományai évszázadokra nyúlnak vissza az időben. Az emlékekről albumok meséltek. – mondta Kardos Gábor.

3 Szirmay Kalos villa
A várostörténeti barangolás végállomása volt a pestszentlőrinci vasútállomás.
- Önmagában is érdekes az épület, amit kívül-belül megcsodálhattunk, (ebben dr. Nemeskéri-Kutlán Endre és Horváth Szabolcs segített (MÁV Zrt.)), de nagy élményt jelentett a modern vasútirányító rendszer, a lenyűgöző XXI. századi technika, amit működés közben megfigyelhettünk. Reméljük, hogy közösen megtaláljuk majd az emblematikus épület és környékének méltó hasznosítási formáját is – tette hozzá Kardos Gábor.