A hazaszeret nem vehető el

Írta:  P.A. 2017.06.05.

A Fadrusz-keresztnél emlékezett meg az önkormányzat a Nemzeti Összetartozás Napjáról.

A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából a Hargita téren álló Fadrusz-keresztnél emlékezett meg a XVIII. kerületi önkormányzat a Trianoni szerződés aláírásáról. Ughy Attila polgármester beszédében úgy fogalmazott, hogy a 97 éve történt békediktátum aláírásának pillanatában egy csapásra több mint 23 millió magyar élete változott meg.

VAA 0828 copy
- A szerződés következményeként Magyarország a területének több mint kétharmadát elveszítette, az anyaországban pedig mindössze 7,6 millióan maradtak. A következő évtizedekben Erdélyben, Kárpátalján, a Felvidéken és a Vajdaságban megszámlálhatatlan bánatos, nyomorult és reménytelen pillanatot kellett megélnie a magyarnak. Az elszakított magyar területeken élő honfitársaink ugyanakkor közös emlékezetként adták egymásnak tovább a nemzeti összetartozás, a magyarságtudat és a hazaszeretet érzését. Ezzel példát mutattak az anyaország számos közéleti és politikai szereplőjének, akik munkájuk középpontjába a nemzeti értékek megóvását helyezték. Ennek az értékközösségnek is köszönhető, hogy ma már a határainkon túl élő magyarok is állampolgárságot kapnak, hogy Erdély autonómiájáról nyíltan beszélhetünk, és hogy Brüsszelben együtt állhat ki a magyar érdekek mellett erdélyi, felvidéki és anyaországbéli magyar.

VAA 0824 copy
A megemlékezés koszorúzással zárult. Az önkormányzat nevében Ughy Attila, valamint Lévai István Zoltán alpolgármester és Hunyadkürti Szilvia a polgármesteri hivatal közigazgatási és hatósági irodájának vezetője helyezett el koszorút a Fadrusz-keresztnél. Ugyancsak koszorúval emlékezett Kucsák László országgyűlési képviselő, a XVIII. kerületi Kormányhivatal nevében Hodruszky Csaba és Pilcsák Csaba József, továbbá Csürke Károly és Kovács Lajos (Politikai Foglyok Országos Szövetsége, XVIII. kerületi szervezete), Somlai Róbertné és Galgóczy Zoltán alpolgármester (Fidesz), Somodi László és Petrovai László (Párbeszéd Magyarországért), Makai Tibor és Hartaházi Miklós (Jobbik), Bauer Ferenc (Vasvári Pál Polgári Egyesület), Lomnici Zoltán, Sántha Gábor, Schrötter Tibor és Csigás Zoltán (1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége), Szarvas Attila alpolgármester (KDNP), és koszorút helyetek el a kerületi tanintézmények, civil szervezetek és egyesületek képviselői is.

VAA 0841 copy