Polgárőrök fehér asztalnál

Írta:  Fülep Erzsébet 2017.07.10.

A polgárőrcsoportok családi napját a hagyományoknak megfelelően a Bókay-kertben tartották július 8-án.

Az önkormányzat minden évben megszervezi a családi programot az önkéntes kerületvédőknek, akik ilyenkor – amellett, hogy megosztják egymással a tapasztalataikat, az elmúlt esztendőben történteket – kötetlenül beszélgethetnek a kerti tó szomszédságában felállított sátorban. A vendéglátók természetesen a finom falatokról és az innivalóról is gondoskodnak.

VAA 6631 copy
– A Pestszentlőrinc-Pestszentimrén élők nevében is a legnagyobb elismeréssel beszélhetünk a polgárőrök tevékenységéről, akik a szabad idejüket feláldozva, ingyenesen dolgoznak a közrendért, a közbiztonságért, a bűncselekmények megelőzéséért – fogalmazott Lévai István Zoltán, a közbiztonságért is felelős alpolgármester a családi nap megnyitóján. – A kerületben három polgárőrcsoport működik: a lőrinci, az erzsébettelepi és az imrei. A tagok között többen vannak, akik a koruk vagy az egészségi állapotuk miatt nem tudják már vállalni a feladatot, ezért csökkent a csoportok létszáma.
Azonban a lőrinci polgárőrcsoportban sok a fiatal, jó volna a többieknek is ellesni a „titkot”.

VAA 6641 copy
Az alpolgármester azt is elmondta, hogy továbbra is várják azokat a magánszemélyeket, akik szívesen vennének részt a polgárőrség munkájában, bár tudja, hogy ez nem könnyű feladat. Elárulta, hogy ő maga is gondolkodik azon, hogy belép a pestszentimrei csoportba.
– A szolgálatot a kora esti órákban kezdjük és hajnalban fejezzük be, azért, hogy a jelenlétünkkel megelőzzük a bűncselekmények elkövetését, és rendszeresen részt veszünk rendőrségi akciókban, a helyi rendezvények biztosításában is – mondta Székely László, a Lőrinc-kertváros Polgárőrcsoport és Önkéntes Tűzoltó-egyesület elnöke. – Úgy vélem, hogy a kerület legaktívabb polgárőr-egyesülete a miénk. Ahogy polgármester úr is említette, több fiatal tagunk van: a fiatalok vonzzák a fiatalokat. Kapcsolatban vagyunk a kerületi középiskolákkal, és sok diák vállal nálunk ötvenórás önkéntes munkát. Akinek megtetszik a feladat, továbbra is teljesíthet nálunk nappali szolgálatot.
A rendezvényen részt vett Tóth István, a Budapesti Polgárőrszövetség elnöki kabinetjének vezetője is.