1956 Imrén

Írta:  2013.10.24.
Pestszentimre 1956-os történelmét összefoglaló kiállítást is avattak a hagyományos október 23-i megemlékezésen.
− Hitem szerint mi azoknak az örökösei vagyunk, akik 1956 őszén kiálltak magukért, és harcba indultak. Mi ezt három éve tettük meg, és Isten kegyelmével a mi harcunk sikeres volt. Mert ez a kerület tudja, merre megy, és tudja, hogyan? Ez a kerület már a szabad gondolkodás, és a fejlődés kerülete, nem pedig egy önkéntes száműzetésbe vonult, bátortalan, és lesajnált városrész – mondta Ughy Attila október 23-án Pestszentimrén, a Hősök terén rendezett megemlékezésen.

Az ünnepség, ahol a polgármester gondolatatait megosztotta a szélesebb közönséggel, ezúttal nem csak a pestszentimreiek hagyományos 1956-os megemlékezése volt: a városközpont megújítását célzó projekt keretében kialakított új közösségi tér, az Imre-ház átadó ünnepsége, valamint az annak termeiben bemutatott, a kerületrész 1956-os történelmét összefoglaló új kiállítás megnyitása is.
Az alkalomból Pándy Tamás helytörténész mondott ünnepi beszédet. Pestszentimre ismerője és kutatója gyerekként maga is átélte a szovjet tankok 57 évvel ezelőtti bevonulását, ezeket az emlékeit osztotta meg az ünneplőkkel, illetve azokat az eredményeket, amelyeket Pestszentimre 1956-os történelmét kutatván ért el.
Az esemény a pestszentimrei forradalmi bizottság megalakításának emléket állító márványtábla hogyományos megkoszorúzásával zárult.