Nyáron is aktív a Krúdy-kör

Írta:  K.Gy. 2017.07.21.

Színes utazásra hív a Zila Kávéház emeletén megnyitott új kiállítás.

Tagadhatatlan, hogy az egyik legaktívabb kulturális csoport a kerületben a Krúdy Gyula Irodalmi Kör. Noha a társaság szülőhazája nem a XVIII. kerület, és tevékenysége is országos hatókörű, már kilenc éve működik együtt a Zila Kávéházzal, és ez idő alatt jelentősen hozzájárult Pestszentlőrinc művészeti életének formálásához.

20170720 164155
Legutóbb június 20-án tartott a közösség kiállításmegnyitót bázisán, a kávéház emeletén. Ifjabb Zila László elmondta, örömmel álltak be annak idején a Krúdy-kör támogatói közé, hiszen céljuk kezdettől az, hogy a klasszikus pesti kávéházi hangulatot idézzék vissza az Üllői úton, márpedig annak a hangulatnak a megteremtéséhez legalább annyira járultak hozzá az asztalok körül ülő, dolgozó, beszélgető művészek, mint a cukrászok, a szakácsok, a pincérek.
A Krúdy-kör működésének országos hatókörét bizonyította ismét azzal, hogy három, az ország különböző területeiről származó, és más-más helyen élő képzőművész munkáit rendezte össze egy kiállítássá. A Debrecenben felnőtt Király Nikoletta ma már Hévízen él, a Balaton-felvidék szerelmese, ez a tájegység munkáinak legfőbb ihletője. Pál Dávid Szekszárdon született, de tanulmányait többek között Mátészalkán és Marosvásárhelyen folytatta, ma pedig már Újpesten él. Jancsó András az erzsébetvárosi Kazinczy utcában vezet galériát, ám 2013-tól éveket töltött Mexikóban, így szín- és formavilága alakításában nagy szerepet játszott a maya művészet.
A három művész képei együtt különös, színes utazásra hívják a látogatót.