350 millió forintból új gyermekorvosi rendelő épül Pestszentimrén

Írta:  Városkép 2017.08.26.

Kucsák László: Modern környezetben gyógyulhatnak gyermekeink!

„350 millió forintból új gyermekorvosi rendelő épül Pestszentimrén. Hosszú lobbizás, sok tárgyalás és érvek tucatjai után a kormány úgy döntött, hogy támogatja az elképzeléseinket. Az új épület terveink szerint minden igénynek megfelel majd, hiszen modern és tágas terek fogadják a beteg kisgyermekeket és családjukat.”

VAA 7080 copy

A bevezetőben olvasható sorokat írta Facebook-bejegyzésében Kucsák László. A bejegyzés azonnal nagyon népszerű lett, a helyi lakosok több hozzászólásban is megköszönték a XVIII. kerület országgyűlési képviselőjének a munkáját és közbenjárását az ügyben. Mi is felvettük a kapcsolatot Kucsák Lászlóval, hogy még többet tudjunk meg a közel 400 millió forintos projektről.

Kiemelt cél, hogy az itt élők egyre javuló infrastruktúrájú, biztonságos betegellátáshoz jussanak.

 

A jövő évi költségvetésben az ideinél 220 milliárd forinttal többet fordítanak az egészségügyi ágazatra, és ennek nagyobbik része bérnövekedés lesz.

Idén és jövőre is átlagosan 130 ezer forinttal nő a háziorvosi praxisok támogatása.

 

„A hír igaz, a pestszentimreiek hamarosan egy új gyermekorvosi rendelőt vehetnek birtokba.

A Címer utca, Ady Endre utca, Nemes utca által határolt tömbben 15–20 éve felépült rendelőintézet mellé egy új gyermekorvosi és fogorvosi szakrendelő fog épülni.

Az előkészületek már zajlanak, azok minden egyes folyamatánál jelen vagyok, és minden egyes lépésnél egyeztetek a szakemberekkel. A tenderterve várhatóan a nyár végére elkészülnek, ezt követően kerülhet sor a kivitelező kiválasztására, majd megkezdődhetnek a munkálatok. A fejlesztések megtervezésekor folyamatosan egyeztettünk arról, hogy mik a jelenlegi problémák, mire lenne szükségük az adott szolgálatoknak, speciálisan az ő igényeiket vettük figyelembe. Egy nagyon modern, de a környezetbe illő impozáns rendelőintézetet vehetnek birtokba hamarosan a kerületiek” – mondta a lapunknak Kucsák László.

Hozzátette: a cél a kerületiek egészségbiztonságának megteremtése, az, hogy az orvosok a lehető legjobb körülmények között dolgozhassanak, a lakosok pedig minél magasabb színvonalú ellátáshoz jussanak. A leendő rendelő épülete természetesen akadálymentesített lesz.

„A kerület országgyűlési képviselőjeként folyamatosan azon munkálkodom, hogy további támogatást nyerjek Pestszentlőrinc-Pestszentimre számára. Az elmúlt időszakban is több fontos és nagy horderejű fejlesztést sikerült elindítani és megvalósítani a XVIII. kerületben. Az egészségügy kiemelt fontosságú terület, hiszen mindenki egészsége fontos, épp ezért fokozott figyelmet és törődést igényel. Feladatunk, hogy helyi szinten biztosítsuk azokat a feltételeket, amelyekkel hozzájárulunk a XVIII. kerületben élők egészségének megőrzéséhez, javításához.”

„Az egészségügy kiemelt fontosságú terület, hiszen mindenki egészsége fontos, épp ezért fokozott figyelmet és törődést igényel.”

„Feladatunk, hogy helyi szinten biztosítsuk azokat a feltételeket, amelyekkel hozzájárulunk a XVIII. kerületben élők egészségének megőrzéséhez, javításához.”

„A kormánynak elsődleges fontosságú az egészségügy helyzete, ezt jól mutatja, hogy a jövő évi költségvetésben az ideinél 220 milliárd forinttal többet fordítanak az ágazatra, és ennek az összegnek a nagyobbik része bérnövekedés lesz. Az idén és jövőre olyan, több milliárd forint értékű egészségügyi fejlesztések indulnak a fővárosban is, amelyek nagyságrendekkel javítják a betegek gyógyulási esélyeit.

A szakdolgozók tavaly 26,5 százalékos béremelést kaptak, idén novembertől 12, majd 2018 és 2019 őszén további 8-8 százalékos emelésben részesülnek. Az orvosoknál bruttó 107 ezer forint volt a tavalyi növekedés, idén pedig bruttó 100 ezer lesz, s ez nemcsak az alapbérre vonatkozik, hanem minden pótlékra és túlmunkadíjra is. 97 ezer dolgozó bére emelkedik idén is”

– mondta Kucsák László.

A gyermekorvosi rendelő építésének híre igazi meglepetésként érte a kerületi lakosokat, hiszen nem számítottak ilyen méretű beruházásra. Sajnos az idő múlásával és a használatból eredően a jelenlegi rendelő már nem felel meg igazán a mai igényeknek, alkalmatlanná vált arra, hogy kellemes környezetben fogadják a betegeket. Az új gyermekorvosi rendelő épülete nemcsak vonzóbb, de költséghatékonyabb is lesz. Így az alapellátás – a háziorvosi – és a fogorvosi szolgálat színvonala is emelkedik.

A szakdolgozók béremelése

2016: 26,5%

2017. november: 12%

2018 és 2019 őszén további 8-8 százalékos béremelés.

– Az orvosoknál tavaly bruttó 107 ezer forint volt a növekedés,  idén bruttó 100 ezer lesz.

– A védőnői szolgálatra 2018-ban plusz 2 milliárd forint jut (összesen 27 milliárd).

– Népegészségügyi célra összesen 9 milliárd forintot fordítanak, az egynapos sebészet eszközfejlesztésére pedig 2 milliárd forint plusz áll rendelkezésre.

–2018-ban tovább bővül a rezidensösztöndíj-program, a növekedés több mint 1 milliárd forint lesz.

 

Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta: kiemelten fontosnak tartja, hogy megvalósuljon a helyi lakosok magas színvonalú egészségügyi ellátása. „A kerületben lévő háziorvosi rendelőket lépésről lépésre felújítjuk, és megadunk minden kormányzati segítséget ahhoz, hogy a megfelelő eszközök is a rendelkezésükre álljanak. Az új gyermekorvosi rendelő kialakításakor a cél az épület energiatakarékos működtetése és akadálymentes megközelítése.

"Az épület tervezésekor elsődleges szempont volt, hogy az alkalmazkodjon a kisvárosias, családi házas környezethez, s kiemelt figyelmet kapott a zöldfelületek, illetve a közösségi terek kialakítása”

– hangsúlyozta a XVIII. kerület országgyűlési képviselője.

A tervek alapján parkolókat, köztük két mozgássérült-parkolót is kialakítanak az épületnél. Az új rendelőben a jelenlegi struktúrában folytatják a munkájukat az egészségügyi dolgozók. A különböző rendelőegységeket egy épületben, de két külön megközelíthető részben alakítják ki. Az egyik részben a gyermekorvosi, a másikban a fogorvosi rendelők kapnak helyet. A várókat korszerű légtechnikai berendezésekkel szellőztetik, a befújt levegőt fűtik, illetve hűtik.

„Továbbra is azt vallom, hogy Pestszentlőrinc-Pestszentimre jövője közös érdekünk, politikai hovatartozástól függetlenül. Felelősséggel tartozunk a döntéseinkért, amelyeket az itt élőkkel egyetértésben és együttműködve kell meghoznunk” – mondta el lapunknak a XVIII. kerület országgyűlési képviselője, Kucsák László.