Megújuló köztér és lakótelepi környezet

Írta:  2013.11.15.
A Kossuth tér és a Lakatos-lakótelep fejlesztésének előkészítéséhez jelentős anyagi támogatást nyert Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata a kerületi városrehabilitáció elősegítésére májusban meghirdetett Tér-Köz pályázaton.
A Kossuth tér és a Lakatos-lakótelep fejlesztésének előkészítéséhez jelentős anyagi támogatást nyert Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata a kerületi városrehabilitáció elősegítésére májusban meghirdetett Tér-Köz pályázaton. A Fővárosi Közgyűlés a két projektre összesen mintegy 189,5 millió forint támogatást ítélt oda.

A Kossuth tér és a Lakatos-lakótelep is frekventált helynek számít a XVIII. kerületben. Mindkét helyszínen évtizedes elmaradást igyekszik pótolni az önkormányzat azzal, hogy a mai kornak megfelelő közösségi tereket hoz létre úgy, hogy azok a modern kornak is megfeleljenek, de ne veszítsék el megszokott, kedvelt jellegüket sem.

Spanyol hatás

A Kossuth tér Pestszentlőrinc központi helye, és amint az a tér rendezésére kiírt 2011-es ötletpályázat nyomán tartott lakossági fórumokon is kiderült, az itt élők érzelmileg erősen kötődnek annak jelenlegi arculatához és pihenőjellegéhez. Mostani állapotában mégsem tekinthető közösségi központnak a tér, ugyanis 1931 óta nem újították fel átfogó jelleggel a parkot.
A tervek szerint jövő március után kezdődne meg a rehabilitáció, amelynek révén a Kossuth tér alkalmassá válna különféle rendezvények befogadására is. A kiviteli tervek ugyan még nem készültek el, de azt tudni lehet, hogy nagy hangsúlyt kap a zöldterületek megőrzése. Tehát nem kell félni attól, hogy az új elemek megjelenése miatt a tér elveszíti parkos jellegét.
Amint azt a pályázat is kiemeli, a tervezést a madridi Avenida de Portugal sétány térszerkezeti megoldása inspirálta. Annak ellenére, hogy az Üllői út felé eső rész városiasabb jellegű lesz, a Kossuth tér elsősorban a pihenést, kikapcsolódást szolgáló közpark marad.

Régi-új hangulat

A Lakatos-lakótelep az 1963-as építésekor mintaértékű beruházásnak számított. Az idén 50 éves telep lakóközössége nagyon aktív, igényes a környezetére, és sokat is tesz azért. Az évtizedek folyamán azonban a köztéri burkolatok, padok és más műtárgyak elhasználódtak, a pihenőhelyeket, gyalogösvényeket benőtte a növényzet.
A lakótelep rehabilitációjának az a célja, hogy a közösségi zöldterületek olyan programoknak adhassanak helyet, amelyek erősítik a lakók összetartozását. A tervezett 63-as emlékpark az építés korát idéző térbútorzattal emlékeztet majd a lakótelep akkori hangulatára. Ugyancsak itt állítanak emléket Brenner János Ybl-díjas építésznek, a Lakatos-lakótelep tervezőjének.
A beruházás során elkészül egy központi agora, amely nemcsak pihenő- és találkozóhelyként szolgál, hanem rendezvények, sportesemények lebonyolítására is alkalmas lesz. Az egyik használhatatlan focipályát felváltó közösségi kert pedig a nálunk is egyre népszerűbb városi gazdálkodásra ad módot.