Elindult az iskolai közbiztonsági program

Írta:  2013.11.24.
A Kassa utcai Általános Iskolában indult útjára az a kerületi közbiztonsági rendezvénysorozat, amelynek keretében a rendőrség munkájával ismerkedhetnek meg és közlekedésbiztonsági, valamint bűnmegelőzési ismereteket szerezhetnek a gyerekek.
A november 21-i első rendezvényen Ughy Attila polgármester, Lévai István Zoltán alpolgármester, Kucsák László országgyűlési képviselő, alpolgármester, valamint Kékesi András rendőr ezredes, a kerület rendőrkapitánya, és Kőszegi János önkormányzati képviselő nyitotta meg a programsorozatot.

Óvatosságra nevelnek

Ughy Attila elmondta, hogy a kerületi rendőrkapitánysággal együttműködve egy közbiztonsági kiállítást és egy olyan felkészítő oktatássorozatot indít útjára az önkormányzat, ami segít a gyerekeknek a biztonságos téli közlekedésben, és felhívja a figyelmet a korai sötétedés okozta veszélyekre.

Horváth Gábor, a Kassa utcai Általános Igazgatója úgy fogalmazott, hogy ez a mostani, néhány tanórát felölelő rendezvény egy kóstoló, és a tanév folyamán – várhatóan tavasszal – egy hosszabb, egész délutánt kitöltő közbiztonsági oktatást is tartanak majd az iskolában.

- A gyerekek fogékonyak a közlekedési, bűnmegelőzési témák iránt – mondta Horváth Gábor. – Az ilyen irányú nevelés része a pedagógiai programunknak, az osztályfőnöki, vagy a környezetismereti órán, illetve a kirándulásokon megjelennek a biztonságos közlekedés kérdései.

Szakemberek segítenek

Horváth Gábor ugyanakkor fontosnak tartja, hogy akár a fenti témában, de a bűnmegelőzés, az áldozattá válás elkerülésének témakörében különösen fontos az, hogy a gyerekek szakemberektől kapjanak felvilágosítást.

- A gyerek természetesen hallgat a tanárára, akit ismer, akiben bízik, de mégis más hatása van annak, ha egy egyenruhás rendőrtől hallja az intelmeket, tanácsokat – mondta az igazgató.
A közbiztonsági programon a tanulók olyan érdekességekkel is megismerkedhettek, mint az ujjlenyomatvétel, felpróbálhatták a rendőrségi védőruházatot, de volt kerékpáros ügyességi pálya, és egy valódi rendőrautóba is beülhettek.

Díjazott rajzok

A rendezvényen adta át a kerületi általános iskolák alsó tagozatos diákjai számára kiírt rajzpályázat díjait Lévai István Zoltán, Kékesi András és Kőszegi János. A rajzverseny témája, a biztonságos közlekedés volt, egyik célja pedig az, hogy a gyerekek játékos formában tanuljanak arról, hogyan kell vigyázni önmagukra és egymásra az utcán.

A kategóriák győztesei:

1-2. osztály, Hriczu Kinga és Laurencsik Tamás (mindkettő Kastélydombi Általános Iskola).
3-4. osztály, Bujáki Beatrix (Gloriett Sport és Általános Iskola) és Szűcs Levente (Kandó téri Általános Iskola). Különdíjat kapott a Kastélydombi iskola 1. B osztálya.