Télen is dolgozik a modern aszfaltjavító gép

Írta:  2013.11.28.
December elejétől egy speciális modern géppel, a Nu-Phalt infraredes aszfaltmelegítő, illetve -újrahasznosító berendezéssel javítja az utak kátyúhibáit a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. Műszaki és Városüzemeltetési Divíziója.
A kerületi útüzemeltetésben újnak számító technológiának köszönhetően a cég hatékonyabban tudja javítani a kátyúkat, mint a korábban alkalmazott eljárásokkal. 

Gazdaságos üzemelés

– Az új gépet két ember tudja üzemeltetni, s az aszfaltfelhasználás kizárólag a hiányzó rész pótlására korlátozódik. Az eljárás nem igényel tehergépkocsit, bontókalapácsot és aszfaltvágót sem – sorolta az előnyöket Lepsényi Tibor, a Városgazda műszaki és városüzemeltetési igazgatója. – Mivel a munkát kevesebb dolgozó tudja elvégezni, s kisebb az anyag- és az eszközszükséglet is, lényegesen olcsóbban lehet kijavítani egy-egy burkolathibát, ráadásul teljes mértékben hulladékmentesen, ami a környezetvédelem szempontjából egyáltalán nem elhanyagolható.

A hulladékmentes munkavégzés költségmegtakarítással is jár, hiszen más eljárásoknál a Városgazdának el kellene szállítania a bontott anyagot, és gondoskodnia kellene annak utókezeléséről is.

Fagyban is működik

A városüzemeltető célja az is, hogy hidegben is megfelelő eredménnyel lehessen javítani a kátyúkat, ugyanis az infraredes technológia mínusz 3 Celsius-fokos hőmérsékletig alkalmazható.
– Emellett fontos szempont a minőség is, ami egyben hosszú távú megtérülést is jelent, mivel a javított felületet csak évek múltán szükséges újra javítani – mondta Lepsényi Tibor. – Erre a technológia azon sajátossága ad módot, hogy a kátyú környezetében egy infravörös sugárzóegység átmelegíti a meglévő aszfaltburkolat felső kopórétegét, képlékennyé téve a benne lévő kötőanyagot. A burkolathiány pótlására speciális zsákos aszfaltot dolgoznak be, amelyet a járműbe épített berendezés tart melegen. A felmelegített régi aszfaltfelület és a pótlásra beépítendő új aszfalt bitumen hozzáadásával munkahézag nélkül dolgozható össze. Így a javított aszfalt a régi burkolattal együtt homogén felületet alkot, a csapadékvíz nem jut be a pályaszerkezetbe, és nem teszi tönkre azt idő előtt. Továbbá a homogenizált felületnek köszönhetően a vágási hézagot sem kell utólag javítani.

A Városgazda műszaki munkatársai a csapadékos időszakon kívül folyamatosan tudják használni az új aszfaltjavítót. Ugyanakkor továbbra is szükség van a hagyományos kátyúzásra is, mert a tavaszi olvadás során megjelenő kátyúk javításához természetesen nem lehet elegendő a napi 20-30 négyzetméteres teljesítménnyel dolgozó gép.