Mindig megújulnak

Írta:  Temesi László 2017.09.04.

A sarkadi nyári élménytábor évről évre megtelik kerületünk tanulóival. Az elmúlt évekhez hasonlóan három iskola mintegy 200 tanulója töltött el egy-egy hetet ezen a nyáron is a békési kisvárosban.


A 27 éve működő tábor napjainkban is vonzó, mert évről évre megújul. Az éjjeli szekerezés, a kajakozás vagy kenuzás, a csúszdázás a gyulai Aquapalotában, az éjszakai tűzőrzés, a mozizás, a lövészet állandó program, de pár éve bekerült a kínálatba a sarkadi tűzoltóság megtekintése, az íjászat, a cserkeszőlői strand felkeresése és a gyulai kalandpark kipróbálása is.

7. sarkadi tábor Piros nagy
A Kandó és a Szenczi iskola diákjai mellett harmadik éve nyaralnak Magyarország délkeleti sarkában a Pestszentlőrinci Német Nemzetiségi Általános Iskola, a Piros suli tanulói is. A gyerekek minden évben kíváncsian várják, hogy milyen újdonság fogadja majd őket a sarkadi táborban.
A Piros iskola táborának vezetője, Dóka Emese mesélt az ott töltött napokról:
– Intézményünk német nemzetiségi iskolaként kiemelt célként kezeli a német hagyományok, szokások megismertetését és megőrzését a tanulóink körében. Már a tavalyi sarkadi táborban tartottunk egy német estet, amin német játékokat és egy nemzetiségi táncot tanítottunk meg a résztvevőknek. Idén egész napos programot szerveztünk, és nemcsak németet, hanem franciát, görögöt, amerikait is. A gyerekek bemutatták az otthonról hozott kincseiket, amik valamilyen módon köthetők voltak az adott országhoz, s meséltek a tárgyak történetéről is. A bemutató után az estet egy rövid nemzetiségi tánc megtanulása zárta le.

7. 4. sarkadi tábor 2
Az ötletet megvalósította a többi – csepeli, lőrinci, imrei – táboroztató tanár is, így a nemzetiségi napok lett a sarkadi tábor 2017-es újdonsága.
A különleges napokhoz és a táborzáró ajándékokhoz a német és a francia nagykövetség, a Dover nyelviskola, az Alpiq cég és a Magyar Termék Nagydíj Pályázatkiírói Tanácsa adott támogatást.
A 2017-es év táboroztató tanárai a következők voltak:
Dókáné Kőnig Mária, Vida Lajosné Mónika, Szepesiné Kőnig Zsuzsanna, Tenke Zsuzsanna, Váci Piroska, Gergely Tünde, Cserháti Krisztina, Török Alíz, Dóka Emese, Imréné Farkas Katalin, Göbölyné Vincze Katalin és Dóka György.