Hittel, szeretettel

Írta:  Fülep Erzsébet 2017.09.06.

Forintos Anna festőművésznek 80. születésnapja alkalmából Szeretetben címmel nyílt kiállítása szeptember 4-én a Városháza Galériában.


Forintos Anna elsősorban a lélek, a jellem belső titkainak kutatója, a belső értékeket, kincseket kivetítő portréfestő, emellett a világ szépségét érző, a természet mélységeibe látó tájképfestő és lírikus költő.
Anna azt vallja, hogy a Jóisten akaratából és kegyelméből kapta hivatását, feladatát. Nemcsak az ecsetet és a tollat forgatja nagy tehetséggel, hanem fantasztikus varázsa is van: sugározza maga körül a szeretetet, a nyugalmat.

VAA 9330


– Ha szeretet van a szívünkben, akkor csodálatos kisugárzásban éljük az életünket. Ebben a szeretetben kívánok festeni, amíg csak élek, mindenkiben az igaz értékeket, a jót látva – fogalmazott egy korábbi alkalommal a festőművész.
Portréalanyait általában valamilyen belső érzelmi indíttatásból festi meg, ábrázolásukban személyes, közvetlen hangnemre törekedik. Megörökítette a családját, a pályatársait, az ismerőseit: gyermekeket, ifjúkat, fiatal felnőtteket, idősebbeket és százéveseket...

VAA 9373 copy


A 16 éves korában az Új-Delhiben megrendezett nemzetközi gyermekrajzpályázat első helyezése megerősítette abban, hogy jó úton indult el.
Az azóta eltelt bő hatvan esztendő alatt számos elismerésben volt része, és ha minden művét látni szeretnénk, akkor bizony világutazónak kellene lennünk, mert azok több európai ország mellett Amerikába, Ausztráliába is eljutottak.
A festőművész jubileumi tárlatán a portrék mellett néhány tájkép is látható.
A megnyitó ünnepségen Császár Bíró Lilla elmondta Forintos Anna két versét, majd Ughy Attila polgármester köszöntőt mondott. A szeptember 15-ig megtekinthető kiállítást Feledy Balázs művészeti író nyitotta meg, utána pedig Rózsavölgyiné Tomonyák Gitta művésztanár méltatta a festőművész munkásságát.

VAA 9350 copy