Tanévkezdés felújított iskolákban

Írta:  P.A. 2017.09.02.

Sajtóbeszélgetést tartottak a tanévkezdésről.

Pestszentlőrinc-Pestszentimre általános iskoláiba a nyár végéig 874 első osztályos tanulót vettek fel a 2017/18-as tanévre. Ez 80 gyerekkel kevesebb az elmúlt tanévhez képest, de az indított első osztályok száma (36 plusz 2 logopédiai osztály) nem változott.
Többek között a bevezetőben írtakról számolt be Bak Ferenc, a Külső-pesti Tankerületi Központ igazgatója a tanévkezdést megelőző augusztus 30-i sajtótájékoztatón a Vörösmarty Mihály Ének-zenei Nyelvi Általános Iskola és Gimnáziumban.

IMG 2754 copy copy
– A tankerülethez tartozó XVIII., XIX. és XX. kerületben az előző évhez viszonyítva arányosan csökkent a felvett elsősök száma. Ennek egyik oka az, hogy a szülők egy része a hatéves gyermekét még egy évig az óvodában tartja, de a csökkenéshez a szabad iskolaválasztás is hozzájárulhat, azaz az alapítványi és egyházi iskolákba, illetve a tankerületen kívülre történő beiskolázások. Továbbra is arra törekszünk, hogy tartsuk az átlagosan 25–27 fős osztálylétszámot – tájékoztatott a tankerületi igazgató.
A középiskolákkal kapcsolatban megtudtuk, hogy a beiratkozók száma évek óta közel azonos. Idén egyelőre 335 új diákról van szó, de ez a szám még változni fog, mert a Pestszentlőrinc-Pestszentimre Felnőttek Gimnáziumába a tanulók többsége csak szeptemberben iratkozik be.
A tankerületi központ 2017. január 1-jétől 48 köznevelési intézmény működtetését vette át a fővárostól, illetve a kerületektől, és idén nyáron több mint 218 millió forintot (ebből 105 milliót a XVIII. kerületben) költött az épületek karbantartására, felújítására.
– Különösen nagy figyelmet fordítottunk arra, hogy a leendő kisiskolások számára megfelelő körülményeket alakítsunk ki az iskolai élet megkezdéséhez. Ennek érdekében az iskolákban frissen festett termek várják az elsősöket – mondta Bak Ferenc. – A műszaki állapot meghatározó eleme a fűtési rendszerek karbantartása, felújítása. Ezt még a fűtési szezon kezdete előtt elvégezzük.
A tájékoztatót követően a tankerület három meghatározó intézményének vezetője, Cselik Ágnes (kispesti Károlyi Mihály Magyar–Spanyol Tannyelvű Gimnázium), Őrfi Krisztina (XX. kerületi Hajós Alfréd Általános Iskola) és Pásztor Józsefné (Vörösmarty iskola) kötetlenebb formában beszélt az iskoláikban alkalmazott nevelési-oktatási gyakorlatok hasznosságáról és eredményességéről.