Indul az iskolabővítési program!

Írta:  Városkép 2017.09.07.

Kucsák László: „A célom az, hogy a fejlesztések gyermekeink jövőjét, sikerét és boldogságát szolgálják”.

Szeptember elsején ismét központi tanévnyitó ünnepséget rendeztek kerületünkben. Az eseménynek idén a Gulner Gyula Általános Iskola volt a helyszíne. A 2017/18-as tanévet Kerekes Elek, az iskola igazgatója nyitotta meg, majd Kucsák László országgyűlési képviselő tartott beszédet, melyben nemcsak a megjelenteket köszöntötte, hanem egy kiemelkedő mértékű intézményi kapacitásbővítést is bejelentett, amely a Gulner, a Brassó és a Kastélydombi iskolát érinti.

VAA 8887 copy 1A megvalósuló beruházás mind az intézményekben tanító pedagógusok, mind az odajáró gyermekek életét, jövőjét nagymértékben meghatározza. Kucsák László, Pestszentlőrinc-Pestszentimre országgyűlési képviselője lobbitevékenységének és a kormánnyal összehangolt munkájának eredményeként ismét egy jelentős,


közel egymilliárd forintos támogatást sikerült elnyerni három kerületi oktatási intézmény – a Gulner Gyula Általános Iskola, a Brassó Utcai Általános Iskola és a Kastélydombi Általános Iskola – befogadóképességének növelésére.


Kucsák László a köszöntőbeszédében kiemelte: „A kormány 2015-ben létrehozta a családok otthonteremtésének támogatási rendszerét, a CSOK-ot, amelyet azóta folyamatosan bővít. Ez szélesebb rétegek számára teszi lehetővé az otthonteremtést, általa könnyebben juthatnak saját lakáshoz a magyar családok. Pestszentlőrinc-Pestszentimrén is érezhető a támogatás hatása, hiszen folyamatosan épülnek új ingatlanok, melyekbe fiatal családok költöznek.

Közel 1 milliárd forint intézményi kapacitásbővítésre

Gulner Gyula Általános Iskola – támogatás összege: 396 949 000 Ft

Brassó Utcai Általános Iskola – támogatás összege: 284 020 000 Ft

Kastélydombi Általános Iskola – támogatás összege: 221 160 000 Ft

 

Természetesen fontosnak és kívánatosnak tartjuk ezt, hiszen ezzel egyenes arányban növekszik a gyermekvállalási hajlandóság, s az otthonuknak a kerületet választó fiatal családok új lendületet adnak a dél-pesti régió fejlődésének. Mint ahogy eddig,

a XVIII. kerület a jövőben is mindent megtesz annak érdekében, hogy megfeleljen a családok azon elvárásának, hogy a gyermekek megfelelő körülmények között fejlődjenek, modern iskolában tanuljanak.

A kerületben zajló fejlesztések a gyerekek élhetőbb jövőjének biztosítását szolgálják. A kapacitásbővítést szolgáló beruházás megvalósulása közel 2000 iskolás számára tesz elérhetővé megfelelő színvonalú nevelési-oktatási környezetet.

„Újabb, közel 1 milliárd forintos kormányzati intézményi kapacitásbővítésre.”


„A beruházás megvalósulása közel 2000 iskolás számára tesz elérhetővé megfelelő színvonalú nevelési-oktatási környezetet.”

 

A Gulnerben tartott ünnepélyes tanévnyitón részt vett az iskola apraja-nagyja, s a legizgatottabbak természetesen ezúttal is az elsősök voltak. A tanév első napja mindig nehéz és egyben meghatározó a gyermekek és szüleik számára is. Azért, hogy egy szülő életében a gyermeke beiskoláztatása ne a „terhes időszakok” egyikéről szóljon, illetve hogy minél kisebb teherrel tudják megkezdeni az iskolát, a kormány és a kerület vezetése ebben a tanévben is minden eszközzel segíti a családokat.

Az önkormányzat az idén is ingyenes füzetcsomagot adott minden XVIII. kerületi általános iskolásnak, továbbá a kormány támogatásának köszönhetően soha annyi gyermek nem jutott még ingyenes tankönyvhöz és gyermekétkeztetéshez, mint amennyi ebben a tanévben fog. Több mint 1 millió gyermek kap ingyen tankönyvet!

A kerületi vezetés képviseletében a tanévnyitón Kucsák László, a XVIII. kerület országgyűlési képviselője, Ughy Attila polgármester, Galgóczy Zoltán, az oktatásért és kultúráért felelős alpolgármester és Kőszegi János önkormányzati képviselő is jelen volt.

Tanítási szünetek

 

A 2017/2018-as tanítási év alapesetben 2017. szeptember 1-jétől (péntek) 2018. június 15-ig (péntek) tart. Az első félév 2018. január 19-én ér véget.

Az őszi szünet 2017. október 30-tól november 3-ig tart. A szünet előtti utolsó tanítási nap október 27. (péntek), a szünet utáni első tanítási nap november 6. (hétfő).

A téli szünet 2017. december 27-től 2018. január 2-ig tart. A szünet előtti utolsó tanítási nap december 22. (péntek), a szünet utáni első tanítási nap január 3. (szerda).

A tavaszi szünet 2018. március 29-től április 3-ig tart. A szünet előtti utolsó tanítási nap március 28. (szerda), a szünet utáni első tanítási nap április 4. (szerda).

(További információ: www.eduline.hu)

 

 A megjelentek örömmel fogadták a nagy bejelentést, hiszen érezheto volt már a probléma, hogy a gyermekek szukösen férnek el az intézményben. A kerület vezetoi is tisztában voltak azzal, hogy a megnövekedett gyereklétszámnak köszönhetoen elengedhetetlenné vált az intézmények kapacitásának bovítése.

VAA 8819 copy 1

Kucsák László a köszöntőbeszédében kifejtette: „A fejlesztés révén a három iskolában 13 új tantermet, egy közösségi teret és négy új szertárat alakítanak ki. Továbbá étkező, konyha és vizesblokkok is létesülnek.

Tetteink célja: gyermekeink jövője, sikere és boldogsága. A tudás terjedésénél nincs nagyobb nemzeti érték, ezért minden gyermek megérdemli a megfelelő környezetben történő tanulást

Azon túl, hogy az energetikai korszerűsítés és az intézmények esztétikusabbá tétele javítja a komfortérzetet, a megspórolt pénzből hosszú távon újabb fejlesztésekre nyílik lehetőség. De nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy egy-egy ilyen lépés a környezet megóvását, ezáltal pedig a gyerekek élhetőbb jövőjének biztosítását is szolgálja.”

A fejlesztésből származó előnyök mindenki számára kézzelfoghatóvá válnak, a megfelelő körülményeknek köszönhetően emelkedő színvonalú oktatás megalapozhatja a gyerekek jövőjét. Ez egyfajta felelősséget és kötelezettséget is jelent, aminek a kerület országgyűlési képviselője örömmel tesz eleget.

VAA 8787 copy 1