Életre keltett verssorok

Írta:  2013.12.01.
A Vörösmarty Mihály Ének-zenei Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium a XVIII. kerületi Pedagógiai Intézettel közösen november 28-án rendezte a hagyományos versmondó versenyt a Kondor Béla Közösségi Házban.

– A kerületi Vörösmarty szavalóversenyt elsőként a Vörösmarty iskola hirdette meg 1986-ban – mondta megnyitó beszédében Kucsák László országgyűlési képviselő, alpolgármester. – Amikor felépült a Kondor Béla Közösségi Ház, a verseny ide, méltó helyre költözött. A ház azóta is kiváló körülményeket teremt a versmondó versenyhez, sőt még egy előadóművész zsűritagot is adott Császár Bíró Lilla, a közösségi ház vezetője személyében.
– A legnagyobb hazafias költőnkről elnevezett iskolában hagyományai vannak a versmondó versenyeknek – mondta az ünnepi pillanatokban Járainé dr. Bődi Györgyi, a Vörösmarty iskola igazgatója. Ez a 28. kerületi szavalóverseny, jövőre pedig a 18. budapestit rendezzük meg. Több mint tíz éve, hogy a Pedagógiai Intézet és a kerület iskolái ezt a versmondó versenyt tekintik a budapesti versenyre delegáló rendezvénynek. Iskolánknak ez nagy megtiszteltetés és felelősség.
A szervezők öt kategóriában hirdették meg a versenyt, kétévenként emelkedő korosztályok szerint. A diákoktól csupán azt kérték, hogy az elmondott versek magyar költők alkotásai legyenek.
Az értékelés kritériumai között hangsúlyosan szerepelt a hibátlan verstudás, a szép beszéd, a kifejezőkészség és az életkornak megfelelő versválasztás.
– Akik a verset szeretik, hisznek abban, hogy a jó versek és a bennük lévő jó gondolatok egy idő után az ember lelkének részévé válnak, ott vannak velük mint a barátaik, a szeretteik – fogalmazott az igazgatónő. – Amikor verseket tanítunk a gyermekeinknek, számukra értékes, a nemzet számára hasznos üzenetet közvetítünk… Értékválságos időnkben legyen a vers az, ami által bölcsebbek, jobbak és igazabbak leszünk.
A győztesek a legkisebbektől a legnagyobbakig: Fedeles Zsófia, Geiger Anna (Kandó Téri Általános iskola), Csatlós Csaba, Barkó Regina (Pestszentlőrinci Német Nemzetiségi Általános Iskola), Mogyoródi Bence (Karinthy Frigyes Gimnázium).