Kórusok adventje

Írta:  2013.12.09.
Kórustalálkozóval kezdte a karácsonyi ünnepkört a Liederschatz kórus.
Kórustalálkozóval kezdte a karácsonyi ünnepkört a Liederschatz kórus. A Pestszentlőrinc-Pestszentimre Németszármazású Polgárainak Egyesületéhez tartozó kórus hagyományos kulturális eseményére évről évre egyre több vendég érkezik.

− A műsor összeállításában mindig nagyon fontos szempont, hogy elhangozzanak magyarországi gyűjtésű német ünnepi dalok is – árulta el Nagyné dr. Szabó Zsuzsanna, a Liederschatz kórus karvezetője.
A kórus több mint hét esztendővel ezelőtt alakult, karácsony előtti templomi koncertet pedig negyedik éve szerveznek, így ez szinte már hagyománnyá vált.

− Vörösmartys diák voltam, így az iskola itt rendezett koncertjei miatt jól ismertem a Szent László-templom bensőséges hangulatát és igen jó akusztikáját. Eleinte a nemzetiségi klub szobájában, családias hangulatban ünnepeltünk, de hamar kinőttük a teret. Az első kórus, amelyet meghívtunk, a Vörösmarty Családi Kórus volt. Mivel én ebben is évek óta énekeltem, jól ismertem őket. A közös ünneplés nagyszerűen sikerült, ezért a következő évektől egyre nagyobb számban láttuk vendégül azokat, akikkel jó kapcsolatokat ápolunk – mesélte a karvezető.
Lassan-lassan a plébániatemplom is szűkösnek bizonyul, hiszen idén december 8-án már öt kórus vendégszerepelt itt. Érkeztek a találkozóra Békásmegyerről, Soroksárról, Budakalászról és Budakesziről is. A szintén hagyományosan elhangzó közös adventi éneket már csaknem 130-an énekelték.
A Liederschatz koncertprogramját a karvezető mindig nagy körültekintéssel, a régi szokásokhoz igazítva állítja össze.
− A német tradíció szerint az ünnep az advent kezdetétől január elsejéig tart, az újévi köszöntés még szorosan kapcsolódik a karácsonyhoz. A saját programunk összeállításában arra törekszem, hogy a német nép- és műdalok ezt az időszakot reprezentálják. Ebben kapnak helyet a magyarországi gyűjtésű német dalok, amelyeket különösen nagy kincsnek tartunk – mondta.