Az anyatejes táplálás ünnepe

Írta:  P.A. 2017.09.25.

A gyermekeket 6 hónapon túl is anyatejjel tápláló édesanyákat köszöntötték a pestszentimrei Sportkastélyban.

A gyermekeket 6 hónapon túl is anyatejjel tápláló édesanyákat köszöntötték a pestszentimrei Sportkastélyban a Pestszentimrei Védőnői Szolgálat által szeptember 22-én szervezett rendezvényén. Az anyatejes táplálás világnapját 1992 óta hivatalosan augusztus 1-jén tartják, de a XVIII. kerületben hagyományosan szeptemberben találkoznak az édesanyák. Ennek egyszerű oka, hogy augusztusban sokan nyaralnak, így a szeptemberi összejövetelen többen tudnak részt venni.

VAA 3115 copy


Az édesanyákat Dömötör István alpolgármester is köszöntötte, aki elmondta, hogy háromgyermekes édesapaként csodálattal tekint az édesanyákra, és jó értelemben véve irigyli azt a kapcsolatot, amit a szoptatás nyújt a babáknak és anyukájuknak, és amit a természet egyik legcsodálatosabb dolgának tart.
A XVIII. kerület vezető védőnője, Ferencz Irén úgy fogalmazott, hogy az anyatej semmivel sem helyettesíthető táplálék a csecsemők számára.

VAA 3127 copy


- Az 1970-es években drasztikusan csökkent a gyermeküket anyatejjel tápláló édesanyák száma, aminek oka többek között a nők tömeges munkába állása, az élelmiszeripari késztermékek és a tápszerek megjelenése. A tendencia megállítására világszerte sokféle program indult, ami az anyatejes táplálásra ösztönözte az édesanyákat – mondta Ferencz Irén. – A szoptatás jóval több a kisbaba etetésénél, a megfelelő tápanyagokkal való ellátásánál. Tulajdonképpen sokkal inkább maga a kapcsolat anya és kisbabája között, Az anyaság legszebb, legteljesebb, semmihez sem hasonlítható érzése. Soha senki nem tud közel annyira kerülni a másikhoz, mint csecsemő az édesanyjához

VAA 3117 copy


A Sportkastélyban két helyszínen számos program várta a piciket és az anyukákat. Köztük a Pestszentimrei Közösségi Ház Baba-mama foglalkozása, néptánc bemutató a Turi család zenéjére, illetve több előadás is. Utóbbiakon többek között szó volt a fogak épségének megőrzéséről, a gyermek mozgás és értelmi fejlődésének segítéséről, a közösségbe való beilleszkedésről és a szülőről való leválásról.
A kiállítóasztaloknál egészségmegőrzéssel, egészséges életmóddal, egészségfejlesztéssel kapcsolatos lehetőségekkel, termékekkel lehetett megismerkedni.