Ugray György kiállítása a PIK-ben

Írta:  Temesi László 2017.09.27.

Fába, bronzba, terrakottába, gipszbe, márványba „öntötte”, faragta a gondolatait Ugray György szobrászművész.

Fába, bronzba, terrakottába, gipszbe, márványba „öntötte”, faragta a gondolatait Ugray György szobrászművész, akinek emlékkiállítása Erdélytől a Vatikánig címmel nyílt meg szeptember 13-án a PIK Galériában, amely megtelt művészetbarátokkal.

 

P1470621

A tárlat keresztmetszetet nyújt az erdélyi születésű XX. századi alkotó életművéből. Az Ars Sacra Fesztivál alkalmából főleg vallási témájú szobrokat állítottak ki, de a család is hangsúlyos helyet foglal el Ugray György műveiben. Csak néhány szoborcím: Anya gyermekével, Első anyaság, Imádkozó kezek, Ave Mária, Madonna...

A megnyitón az önkormányzat nevében Szarvas Attila alpolgármester köszöntötte a művész megjelent családtagjait, majd megjegyezte:
– A mindennapi rohanásban szükségünk van arra, hogy ne csak vasárnap tekintsünk a Mindenhatóra. Ugray művei emlékeztetnek a kereszténységünkre, s jól kivehetők belőlük az erdélyi hagyomány motívumai.

A kiállítást megnyitó Garami Gréta művészettörténész megemlítette, hogy egy nagyon különleges tárlatot láthatunk a képzőművész társadalom által a kicsit elfeledett Ugray Györgytől, aki évtizedek alatt mindössze nyolc állami megrendelést kapott. Tegyük hozzá, ez talán nem is csoda, hiszen a múlt rendszer nem kedvezett igazán az egyházművészeti alkotásoknak.

– Előéletéből, származásából adódóan az ötvenes évektől kezdve óriási nélkülözés jellemezte a művészetét, az életét – mondta a művészettörténész. – Utolsó jelentős, talán egyik legfontosabb alkotását, az András-keresztet a halálos ágyán készítette. Munkáin újra és újra visszaköszönnek az erdélyi motívumok. Például a Székely Madonna faragott díszű, festett házi oltárkában egyesül a népi fafaragás, az erdélyi reneszánsz hagyomány és a személyes hitbeli intimitás.

Azt is megtudtuk, hogy a szobrászművész 1940-ben elnyerte a Római Magyar Akadémia ösztöndíját, csaknem négy évig alkotott Olaszországban, és a római iskola irányzatának második generációs művésze. Unokája, Ugray Katalin pedig elárulta, hogy a nagyapja minden anyaghoz értett, a legszívesebben talán diófából faragott szobrokat, de a gipsz, a terrakotta és a márvány is kedvencei közé tartozott.

A kiállítás megnyitóján a szobrászművész kerületben élő unokája, Vass Gergely társult a gitárjátékával a Draskóczy Zoltán gitárművész által adott zenei produkcióhoz.
A szakrális szobrok szeptember 28-ig láthatók.