Tanyasi táj ecsettel és tollal

Írta:  Fülep Erzsébet 2017.09.27.

A Krúdy-kör kiállításmegnyitóval egybekötött irodalmi rendezvényt tartott szeptember 21-én- a Zila Kávéházban.

A Krúdy Gyula Irodalmi Kör nem csupán az író emlékét őrzi, és nemcsak irodalmi esteket tart, hanem a különféle művészeti ágakat is patronálja.
A két kiállító, Bartis Ilona és V. Katona Hajnalka festőművészek tárlatát Kanizsa József író, költő, kritikus, a Magyar Kultúra Lovagja, a Krúdy-kör titkára nyitotta meg. Beszédében kiemelte Bartis Ilona festményei közül a tanyákról készült festményeket: mintha ráérzett volna a művész, hogy a rendezvényen a tanyavilágról lesz szó.

Zilah 128.jpgalbert átméretezve 1


V. Katona Hajnalka is a természet festője, igazi egyéni stílussal örökítette meg a festővásznon a szép magyar tájakat, és a csodaszép virágokat.
A kiállítás megnyitóját követően az irodalomé volt a főszerep.
Ossik Jánosné Nagy Katalin: Szilvesztertől - Szilveszterig című családregényét Kanizsa József mutatta be.
– Szerintem az írónő a családregénnyel és a régi tanyasi élet szociográfiai feldolgozásával olyasmit ad az olvasóknak, ami már megismételhetetlen. Főleg a Jászságban lévő tanyavilág, hiszen az jórészt eltűnt. Dicséretet érdemel e nagy mű elkészítése, amely mintegy 300 oldalon mutatja be ezt a különleges életformát – mondta a Krúdy-kör titkára.
Ossik Jánosné Nagy Katalin kötetének borítóján így fogalmaz: „Gyermekkoromról szóló visszaemlékezéseimet korábban vetettem papírra, ez a munka pedig egy nagyobb, átfogó jellegű írás, ami egy átlagos négyszállási parasztcsalád mindennapjait dolgozza fel – teljesség igénye nélkül –, Szilvesztertől-Szilveszterig.”

015kanisa átméretezve


Az írónő a könyvbemutatón felidézte az igazi, ízes jász-beszédet, és elmondta, hogy ma már csak az idősek szólalnak meg ekképpen a jászfalvakban, a fiatalabb nemzedék nem. Ezért nem lesz, aki ezt a szép tájnyelvet átadja az utókornak.
A nagysikerű rendezvényen M. Jankó János író, költő, Ujvári Ferenc költő, előadó, Zsuzsa Mihály színész, zeneszerző és Kőhalmi Kristóf gitárművész működött közre.
A kiállítás október 17-ig tekinthető meg a Zila Kávéház galériáján.