Hamarosan átadják a felújított Micimackó Bölcsődét

Írta:  Városkép 2017.09.29.

Kucsák László: „A fejlesztések a lehető legnagyobb rendben, az ütemterveknek megfelelően folynak”.

Több kerületi intézmény felújítása kezdődött meg, illetve valósult már meg az idén, és hamarosan átadják az energetikailag felújított Micimackó Bölcsődét is.
A fejlesztések keretében szigetelik a homlokzatokat és a tetőket, a régi, elavult ablakokat korszerű műanyag nyílászárókra cserélik, valamint napelemes rendszereket telepítenek az érintett épületekre. A beruházások eredményeként csökken az épületek fenntartási költsége, és persze az sem mellékes szempont, hogy a gyermekek és az intézményekben dolgozók közérzete is nagymértékben javulhat.

IMG 3293 5 nagy mod cmyk2

Az elmúlt időszakban több mint kétmilliárd forintot költöttek a kerületi oktatási-nevelési intézmények felújítására. Legutóbb a Pázsit utcai intézményt „vették birtokba” a munkások, hogy a gyerekek hamarosan egy teljesen megfiatalodott bölcsődét kapjanak vissza.
„Az idei év is gyümölcsöző volt, hiszen a kormányzattal való együttműködésemnek köszönhetően ebben az évben is közel egymilliárd forintot tudunk intézményi fejlesztésre fordítani. Vannak olyan projektek, amelyek már befejeződtek, vannak, amelyek most zajlanak, és vannak, amelyek hamarosan elindulnak. A fejlesztések a lehető legnagyobb rendben, az ütemterveknek megfelelően folynak. A korszerűbb és a szebb környezet kialakítása érdekében a szülők és a pedagógusok megértését és türelmét kérjük az intézményekben zajló felújítás miatt. Eddig pozitív a visszajelzést kaptunk tőlük a felújítások kérdésében, és ahogyan azt már a korábbi intézményi korszerűsítéseknél is tapasztaltam, együttműködők. A projekt sikerességéhez elengedhetetlen az együttműködésük. Köszönöm az eddigi támogatásukat is” – nyilatkozta Kucsák László, a XVIII. kerület országgyűlési képviselője.
A mai világban elengedhetetlen, hogy az intézmények korszerű körülmények között működjenek, főleg, ha oktatási-nevelési intézményről van szó. Az elnyert összegből az épületek energetikai fejlesztése valósul meg, ami által lényegesen hatékonyabbá válik az energiafelhasználás, és csökkenthetők a működési költségek. Az uniós projekt kiemelt célja az, hogy ösztönözze és támogassa a környezetbarát és egyben megújuló energiaforrást hasznosító rendszerek elterjedését.

A kerületben megvalósuló energiahatékonysági fejlesztések a jövő generációja számára egyértelművé teszik a beruházások fontosságát.

„A környezettudatosságra neveléssel példát kell mutatnunk gyermekeinknek, unokáinknak, hiszen fontos, hogy a gyerekek a mindennapjaikban is lássák a szemléletmód-változást azáltal, hogy a kerületi oktatási-nevelési intézményekben a legkorszerűbb energiahatékonysági fejlesztések valósulnak meg” – mondta Kucsák László.

A felújításoknak köszönhetően több millió forintot takaríthatnak meg évente az intézmények.

2018-tól az állam állja az első nyelvvizsga költségét

A magyar kormány évente 3 milliárd forintot különít el az első nyelvvizsga megszerzésére a következő három évben.

A nyelvvizsga díját 2018. január 1-jétől a 35. évüket be nem töltött fiataloknak térítik meg utólag, az adott évre érvényes minimálbér 25 százalékának megfelelő összeghatárig, azaz 2018-ban 34 500 forintig. A visszafizetés az első sikeresen teljesített komplex középfokú (B2) nyelvvizsgára, az ezzel egyenértékű emelt szintű idegen nyelvű érettségi vizsgára, valamint a komplex felsőfokú (C1) nyelvvizsgára vonatkozik.
Amennyiben a vizsgázó a nyelvvizsgát nem egy időben, hanem részvizsgánként teljesíti – a 35. életév betöltését megelőzően –, akkor az időben második részvizsga díját igényelheti. A nyelvvizsga kifizetését az Új Nemzedék Központnál lehet kérni 2018. január 1-jét követően.

(További információ a www.kormany.hu honlapon.)

2018 a családok éve lesz

A kormány eddig is kiemelten kezelte a nagy családok támogatását, s ez jövőre is fontos cél lesz. 2010 és 2016 között a nagycsaládosok jövedelme nőtt a leginkább, a nettó jövedelem több mint kétharmadára, a reáljövedelem több mint másfélszeresére emelkedett. Otthonteremtésre a nagycsaládosok 141 milliárd forintot kaptak a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) és a támogatott hitel révén, és a 142 ezer három vagy több gyermeket nevelő családból 120 ezernek nem kell személyi jövedelemadót fizetnie.

Hatalmas egészségügyi fejlesztés kezdődik Budapesten

Budapest történetének legnagyobb fejlesztése kezdődik meg a fővárosi és a Pest megyei emberek egészségbiztonsága érdekében. Idén 40 milliárd forintból 22 milliárd jut 17 budapesti és 6 Pest megyei intézmény fejlesztésére, ebből a legkisebb összeg 200 millió, a legnagyobb meghaladja a 3,5 milliárdot. A fennmaradó 18 milliárd forintot olyan későbbi beruházások tervezésére fordítják, amelyek ugyancsak elindulnak az idén. Az összegből eszközparkokat, informatikai rendszereket fejlesztenek, épületeket rekonstruálnak, és új tömböket építenek a már meglévő egészségügyi intézményekhez. A fejlesztések megvalósításával kiemelt cél az emberek egészsége, annak megőrzése.

(További információ a www.kormany.hu honlapon.)