Időutazás Pestszentimrén

Írta:  K.Gy. 2017.10.01.

Veterán autók, motorok, kiállítás a 40-es villamos történetéről és Szent Mihály napi tűzgyújtás. Mozgalmas volt a hétvége Pestszentimrén. 

Veterán autós találkozónak adott helyet a Sportkastély melletti rendezvényterület szeptember 29-én. A hagyományteremtő szándékkel létrehozott eseményt a Széky Társaság szervezte az önkormányzat jelentős támogatásával, és összekapcsolta több érdekes rendezvénnyel. Például a Szent Mihály napi esti máglyagyújtással.

VAA 4233 copy

Az olvasó bizonyára emlékszik a Bujtor István főszereplésével forgatott Ötvös Csöpi-filmekre (A Pogány Madonna, Semmi pánik, itt vagyok... stb), és arra a sokat idézett jelentre, amikor egy Balaton-parti autósüldözés közben Ötvös nyomozó átkerül egy rendőrségi Ladába, és rácsodálkozik a műszerfalra szerelt szerencsehozó lópatkóra. A középkorúak bizonyára idézni is tudják a nyomozó itt elhangzó szavait: „a materialista világnézet nevében lefoglalom”.

20170929 155126


Nos, úgy tűnik, a Hagyományőrző Rendőrszázad tagjainak helyén a humoruk, a szeptember 29-én a Sportkastély mellett meghirdetett Időutazás című rendezvényen, amelynek a gerincét egy veteránautós találkozó alkotta, bemutattak egy tökéletes állapotban lévő, 1981-ben szolgálatba helyezett Lada 1200-as helyszínelő kocsit – és a műszerfalon ott volt a lópatkó, bárki megcsodálhatta.

Ha szól a sziréna

A találkozó a Széky Társaság kezdeményezésére, az önkormányzat támogatásával jött létre. Pándy Tamás elnök korábban a Városképnek, majd a helyszínen is elmondta, az ötlet egy Minyóczki Árpáddal, a kerület rendőr-kapitányával folytatott beszélgetés során merült fel, és a magját a hagyományőrző század bemutatója alkotta – ez ugyanis eddig még nem mutatkozott be sem Pestszentimrén, sem a kerület más részein. A kiállításhoz csatlakoztak néhányan a Volkswagen Bogár rajongói és gyűjtői közül (pestszentimrei tulajdonos is akadt a sorukban), de láthatóak voltak itt régi MZ, Simson és más motorkerékpárok, sőt kerékpárok is. Utóbbiak legtöbbje a Csepel egykori terméke volt, köztük olyan régiségekkel, mint az 1950-es évek elejétől gyártott Mátra.

VAA 4196 copy


– Az erős civil közösségeket az jellemzi, hogy képesek egy-egy jó ötletből kiindulva értékeket teremteni – beszélt Ughy Attila polgármester, a rendezvény fővédnöke arról, hogy miért állt szívesen az önkormányzat a civil kezdeményezés mögé. – A Széky Társaság jól kidolgozott ötletéből azonnal látszott, olyan rendezvényt tervez, amely minden korosztály számára érdekes, szórakoztató lehet, Tulajdonképpen nekünk csak annyi dolgozunk volt, hogy megkérdezzük, miben segíthetünk.VAA 4274 copy

 


A rendezvény ezen a pénteki napon két részre oszlott. Délelőtt tíztől kerületi iskolások nézhették meg a kiállítást. A hivatalos megnyitó pillanatában a szervezők 600 és 1000 közöttire becsülték azok számát, akik megfordultak a Sportkastély mellett addig. A délután folyamán aztán már bárki ingyenesen beléphetett a területre. Azt, hogy a legfiatalabbak rendkívüli módon érdeklődnek a bűnüldözési technológia iránt, többek között abból lehetett tudni, hogy a veteránok mellett bemutatott modern rendőrségi autó szirénája nagyjából kétpercenként visított bele a pestszetnimrei délutánba.
A találkozón egyébként információs és szemléltető sátrakkal, bemutatókkal képviseltették magukat a polgárőrök, valamint az önkéntes tűzoltó egyesület.

Hetven a negyvenes

Kevés olyan pestszentimrei család lehet, amelynek egyetlen tagja sem utazott a 40-es számot viselő villamossal. Ez különös helyet foglal el a budapesti közlekedés történetében. A háború után ez volt az első új viszonylat, amelyet a közlekedési társaság létesített. Megvalósulását – mint azt Pándy Tamás helytörténész, a Széky Társaság elnöke elmondta – az imreiek nyakasságának köszönheti. A helybeliek ugyanis hevesen tiltakoztak az ellen, hogy Pestszentlőrinccel egybegyúrva a főváros egy új kerületét alkossák, nem akartak Budapest széle lenni, ragaszkodtak önállóságuk vívmányaihoz. A kampányoló kommunista párt azonban megértette, hogy számára nagy erő van az imreiek régi vágyában: hogy villamos kösse össze őket a város belsőbb részeivel. Így kezdődött a lobbizás a pestszentimrei viszonylat mellett, amely végül megvalósult, és a 40-es számot kapta az imrei Vasút utca és a lőrinci Béke tér között közlekedve.

VAA 4252 copy


A villamos történetéről Pándy Tamás könyvet is írt, ez a Városi Tömegközlekedés Történeti Egyesület gondozásában jelent meg, és egy kiállítás megnyitójának keretében mutatta be az Időutazás programján belül Kucsák László országgyűlési képviselő, aki a könyvbemutató házigazdájának tisztét vállalta magára.

Égj, máglya!

Az önkormányzat évek óta megrendezi a Szent Mihály napi máglyagyújtást. Az idei az Időutazás záró eseménye volt. A máglya a Sportkastély melletti terület volt, ahonnan a járművek addigra már levonultak. Szent Mihály napja az őszi nap-én egyenlőséget követő régi jeles ünnep, a pásztorvilágban ezen a napon hajtották be a Szent György napkor kiterelt jószágot. A máglya az ünnep jele és a teremtés fényének jelképes is.

 

DSC08229 copy