Emlékezés az aradi vértanúkra

Írta:  Gönczöl András 2017.10.07.

Közösen emlékezett az aradi vértanúkra október 6-án Kiss Ernő honvédtábornok emléktáblájánál a pestszentlőrinc-pestszentimrei önkormányzat és a kerületi örmény nemzetiségi önkormányzat.

Közösen emlékezett az aradi vértanúkra október 6-án Kiss Ernő honvédtábornok emléktáblájánál a pestszentlőrinc-pestszentimrei önkormányzat és a kerületi örmény nemzetiségi önkormányzat. Százhatvannyolc éve gyalázatos és gyáva módon végeztek ki 13 honvédtábornokot az aradi várban.

VAA 5504 copy

– A szomorú aradi eseményekre jogtalan vádak alapján kerülhetett sor, ami intő példa a történelem és a jövő számára is – mondta Galgóczy Zoltán alpolgármester a megemlékező beszédében. – A hazaszerető tábornokok vérükkel fizettek az ország függetlenségi törekvéséért. Nekünk, magyaroknak, a jelenben az a feladatunk, hogy ne csak az eseményekre emlékezzünk ilyenkor, hanem a 13 vértanú és gróf Batthyány Lajos miniszterelnök hazaszeretetéből eredő, nem hiába tett áldozatára is. Arra az örökségre, melyet ránk, utódaikra, magyar polgárokra hagyományoztak.

VAA 5474 copy


A XVIII. kerületi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Nazarjan Hamlet főhajtással tisztelgett a mártírhalált halt, örmény származású Kiss Ernő tábornok emléke előtt.
– Folytatni szeretnénk a megkezdett közös utunkat. Örmény és magyar továbbra is kéz a kézben emlékezzen hőseire, és együtt szépítse, gazdagítsa közös hazánkat, Magyarországot – emelte ki az elnök.
A gyásznapi megemlékezésen Keller Linda, az Artashat örmény színház tagja verset, Träger Lili népdalénekes énekszámot adott elő. A megemlékezés a Szózat közös eléneklésével zárult.

VAA 5468 copy


Az emléktáblánál az önkormányzat nevében Lévai István Zoltán és Galgóczy Zoltán alpolgármester, a polgármesteri hivatal képviseletében dr. Molnár Ildikó címzetes főjegyző, a helyi örmény önkormányzat nevében Kása Istvánné és Szerján Zoltán Bertold, a XVIII. kerületi Kormányhivatal részéről Hodruszky Csaba hivatalvezető koszorúzott.

VAA 5502 copy


A megemlékezés virágait Gecov Péter (kerületi bolgár önkormányzat), Sunkel Dirk és Lelkes Gáborné (helyi német önkormányzat), Tóth Kálmán (Fidesz-KDNP), Makai Tibor (Jobbik), Somody László (Párbeszéd Magyarországért), Kassa Tünde (Felnőttek Gimnáziuma), Balázs Erzsébet (Ady Endre Gimnázium), Jäckel Györgyné (Tomory Lajos Múzeum Baráti Köre), Mezeiné Bekóczay Hedvig (XVIII. kerületi óvodavezetők), Laminé Antal Éva és Bodzásné Varga Ibolya (Robogó óvoda), valamint Haraszti Ferencné (Gyöngyvirág Nyugdíjas Klub) helyezte el.

VAA 5484 copy