Az iszlám használja a modern kor vívmányait

Írta:  P.A. 2017.10.08.

Az iszlám vallásnak a világban betöltött jelenlegi szerepéről beszélt a Nyugdíjas Akadémia október 7-i előadásán Udvarvölgyi Zsolt történész, főiskolai docens.

Az iszlám vallásnak a világban betöltött jelenlegi szerepéről beszélt a Nyugdíjas Akadémia október 7-i előadásán Udvarvölgyi Zsolt történész, főiskolai docens. Meglátása szerint a muszlim közösségek Európa-szerte erősödnek, de többnyire az európai gondolkodás mentén, a jóléti társadalom vívmányait használva léteznek.

IMG 2976


A történész bemutatta a közel-keleti helyzetet is, beszélt az Iszlám Állam elleni háborúról, és a szíriai polgárháborúról is. Azt is elmondta, hogy a menekültek jelentős része a jobb élet reményében érkezik Európába, és rámutatott arra, hogy a legtöbb európai muszlim-közösség elutasítja az erőszakot.
- Ugyanakkor az iszlám követői továbbra is azt az elvet vallják, hogy van a muzulmán világ, a több pedig az, amit meg kell téríteni – tette hozzá Udvarvölgyi Zsolt.
Az európai muszlimok politikai törekvéseiről szólva a történész kifejtette, hogy több nyugat-európai országban alakultak már muzulmán pártok.
- A helyi közösségekre építve, modern, trendi külsőségekkel, fiatalos pártvezetőkkel jelennek meg. Hollandiában a Denk nevű, török származású fiatalok által alapított párt idén bejutott a parlamentbe – mondta el Udvarvölgyi Zsolt, aki szerint ebben szerepet játszott az is, hogy a mohamedán vallás követői – ellentétben a keresztény egyházakkal – rendkívül jól használják a modern kommunikációs csatornákat.
- Jelen vannak a világhálón, a közösségi oldalakon és a legnépszerűbb videó megosztó portálokon is. Szent könyvük, a Korán elektronikus könyv formájában több nyelven is letölthető, de léteznek oktató videók, amelyek megtanítják például, hogyan kell a vallási előírásoknak megfelelően imádkozni.
Udvarvölgyi Zsolt a magyarországi muszlimokról szólva elmondta, hogy nem jelentős a létszámuk, és kevesen gyakorolják rendszeresen a vallást.
- Becslések szerint mintegy 40-50 ezer önmagát muzulmánnak valló ember él Magyarországon, közülük azonban csak néhány ezren járnak el a három itthoni muszlim közösség imahelyeire.