Sörre bor mindenkor…

Írta:  Gönczöl András 2017.10.17.

Az augusztusi sörfesztivál után most szüreti mulatságot rendeztek a Kossuth téren.

Az átépítésnek, a megújulásnak köszönhetően a Kossuth tér alkalmassá vált fesztiválok, nagy helyigényű rendezvények megtartására is. A térköves sétányok mellett felsorakozó standok kényelmes, kereskedésre alkalmas teret kaptak úgy, hogy a sétálók sem szenvedtek helyhiányban. Ilyen környezetben és körülmények között rendezte meg az önkormányzat az első kétnapos szüreti fesztivált október 14–15-én.

VAA 7767 copy

Kopácsolással kísért utolsó simító, rendteremtő mozdulatok a színpad és az árusítóbódék környékén. A nézőtérre folyamatosan érkező, gyermekkezeket szorongató szülők, nagyszülők. Pontban 11 órakor Galgóczy Zoltán alpolgármester, egyben a szüreti fesztivál ötletgazdája így köszöntötte a népes vendégsereget:

VAA 7303 copy


– Jó látni a telt széksorokat az önkormányzat által először megszervezett szüreti fesztivál nyitó programja előtt. Kerületünknek is van borhagyománya, gondoljunk csak Krepuska Gézára, aki korának elismert borásza volt, így bennünk is megvan a bor tisztelete. Tágra nyílt szemeket, izgatott arcocskákat látok magam előtt, ami érthető is, ugyanis a kétnapos szüreti fesztivált elindító Holdfű Színház készen áll a bábelőadás bemutatására. Ehhez és a további műsorszámokhoz, fesztiválozáshoz kívánok jó szórakozást!

Bor, sör, pálinka

A nemes italokat felfedező sétánkat a borkészítés kezdeti szakaszát, a szőlőtaposást és -préselést bemutató helynél kezdtük. Elsősorban a gyerekek meglepően hamar ráéreztek a szőlőkezelés alapmunkálataira, s néhány titkos eljárási technikára is fény derült itt. Néhányan talán el is döntötték: márpedig én borász leszek!

VAA 7314 copy


A szüreti fesztivál borkínálatát a minőség jellemezte. Maul Zsolt borait szakács ember kínálta. A Lator névre hallgató, csorgó bor bársonyos ízével rögtön csatát is nyert. Horváth Benjamin Vince szakácsmestertől megtudtuk, hogy az ételek, a desszertek saját boraik hozzáadásával készülnek, felejthetetlen gasztronómiai élményt nyújtva. A szemközti Kern Bor- és Pezsgőház háziasszonya a szüreti munkáról mesélt, kiemelve, hogy az aszúszemek szüreteléséhez finom mozdulatok és még finomabb kezek kellenek. Borházfelfedező sétánkat a Polgár Pincészetnél zártuk. Polgár Zoltán tulajdonos sokatmondó gondolatát olvasóinkkal is megosztjuk:
– Nálunk a borok nem készülnek, hanem születnek.

VAA 7647 copy


A borfesztiválon azért a sörbarátok sem maradtak szárazon, a kézműves söröket kínáló pultok előtt sem a magányosság volt a jellemző. Csak remélni tudjuk, hogy a sörösök emlékeztek a mondásra: Sörre bor mindenkor, borra sör meggyötör.

VAA 7509 copy


A Madarasi Pálinkafőzde száz százalékban gyümölcsből készülő termékei az elmúlt évek országos versenyein 17 bronz-, 16 ezüst-, 13 arany- és 3 Champion- díjat szereztek. Erre mondják pestiesen: nem semmi.

A gyomor is kérte a részét

Ki ülve, ki állva, ki sétálva, de szinte mindenki fogyasztott valamit, gyakran ügyelve arra is, hogy a kiválasztott falatokhoz passzoljon a vörös- vagy a fehérbor. Rendesen fogytak a sajtkülönlegességek, a kenyérlángos, a pampuska, a kürtőskalács, a rétes, a perec és a magyar gyomornak oly kedves hurka, kolbász és sült tarja.

A kicsik sem unatkoztak

Jól kigondolták a szervezők, hogy gondoskodni kell a gyermekek szórakoztatásáról is, ahogy az egy családi programhoz illik. Kilenc műsorszámmal kedveskedtek kimondottan a legfiatalabbaknak. A gyerekek körében nem maradt el a nagy siker, ujjongva, fergeteges tapssal jutalmazták a bábosokat, az Apacuka zenekart, de kijutott az ünneplésből a Tébláb táncosainak, a Kolibri Táncegyesületnek, a többi táncos produkciónak, Moha bácsinak, Fecó bohócnak, a Buborék együttesnek és a Dohnányi iskola zenészeinek is. A dodzsem és az arcfestők előtt is sorok álltak. A humor sem hiányzott a gyerekek körében, az állatsimogató karámnál csíptük el egy fiú megjegyzését:

Az 1890-es évek végén Krepuska Géza 17 157 négyszögöles területet vásárolt a Lővy család birtokából (a mai Szálfa–Erdősáv–Vezér–Tiszavirág utca által határolt terület), amelyen országos hírű szőlészetet hozott létre, és 1896-ban itt építette fel emeletes présházát. Pestszentlőrincen, a mai Gilice tér mellett is voltak szőlői. A lőrinci egyesületek szívesen reklámozták az összejöveteleiket azzal, hogy Krepuska professzor pincéjéből származó kiváló bort szolgálnak fel.

 


– Apu, mindig panaszkodsz, hogy anyu már nem simogat, ugorj be a bárányka mellé, meglátod nemcsak anyu, de sokan mások is megsimogatják majd a buksidat!

Feltették az i-re a pontot

A szervezők meghívására országosan ismert sztárelőadók is hozzájárultak a fesztivál sikeréhez. Már a kezdést megelőzően ováció fogadta Deák „Bill” Gyulát és együttesét, s a lelkesedés csak fokozódott a másfél órás koncert alatt. A színpad előtt fehér trikókat szorongatva már nem kimondottan bakfiskorú hölgyek várták a szokásosnak mondható koncert végi dedikálást. Kökény Attila slágeregyvelegének sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a közönség kórusa végigkísérte az énekes dalait. A szombati programot a retro utcabál zárta. Vasárnap délelőtt a kerületi, de szintén országosan ismert Botafogo Táncegyüttes lépett színpadra. Féktelen nevetés, hahotázás hatvan percét varázsolta telt házas közönsége elé az Irigy Hónaljmirigy. Vasárnap estére is maradtak sztárok. A Parno Graszt-nagykoncert a roma zene lüktető világába vezette a nagyérdeműt. Bejött a zenekarvezető előadás előtti jóslata:

VAA 7352 copy


– Olyan muzsikával készültünk, amely beindítja a rugókat, meglátjátok, ma este nem lesz lazítás.
A sikerre való tekintettel borítékolható, hogy jövőre is lesz szüreti fesztivál –addig meg csak kibírjuk valahogy.

VAA 7770 copy