Emlékezés Somogyi Adolfra

Írta:  2014.01.08.
Somogyi Adolf, a Bókay-kert nyugalmazott vezetője hosszan tartó, súlyos betegség után 2013. december 11-én, életének 73. évében elhunyt.
Somogyi Adolf 1964-ben szerzett tanári oklevelet a Szegedi Tanárképző Főiskolán, matematika- fizika-testnevelés szakon. Oroszlányban kezdett tanítani, majd 1969-től egy pestszentimrei iskolában dolgozott. A tanári pályától való kis kitérő után, 1975-től a mai Táncsics utcai Általános Iskolában tanított.
Kerületünkben a lakótelepek építése miatt ebben az időben nagymértékben megnövekedett a gyermekek létszáma, ezért szükségessé vált a nyári táboroztatás megszervezése, mely a kerületi Úttörőház feladata volt. Adolfot az addigi tevékenysége alapján a táborozás szakemberének tekintette a kerület vezetése, ezért felkérték az Úttörőház igazgatói teendőinek ellátására, mely intézményt 1980-tól a 2000-ben történt nyugdíjazásáig vezette.

Több új táborhelyet kutatott fel, melyekből a diósjenői és a törökmezői működött tartósan.
A közművelődés területén is több módosítást kezdeményezett. A vezetése ideje alatt a kiscsoportos foglalkozások (szakkör, tanfolyam) mellett nagyobb hangsúlyt kapott a szabadidős tevékenység, elindultak a vetélkedő sorozatok, az amatőr művészeti versenyek, új versenyformában szervezett sportversenyek, megkezdődött a társastáncoktatás, az intézményben indult a mára sikeressé vált Botafogo Táncegyüttes.
Sikerült kerületünkben a sísportot is meghonosítani, az Úttörőház parkjában létrehozva egy dombot, melyre épített műanyag sípálya segítségével sí tanfolyamokat szervezhetett az intézmény.
A nevéhez is kötődik az Úttörőház 1989-ben kezdeményezett, Diákcentrummá történő átnevezése.
Adolf aktív részvételt vállalt a kerület szakmai életében, nagyon jó kapcsolatot ápolt a társintézményekkel, valamint sok munkatársával baráti kapcsolatban is volt.
Nyugdíjazása után is sokszor megfordult az időközben ismét átnevezett intézményben, a jelenlegi Bókay-kertben, barátaival rendszeresen itt ping-pongozott, amíg betegsége engedte.

Somogyi Adolfot Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata saját halottjának tekinti.