Indul az Egészséges Budapest program

Írta:  Városkép 2017.10.27.

Kucsák László: Dinamikus fejlesztés előtt áll a Jahn Ferenc Kórház


Kucsák László, a XVIII. kerület országgyűlési képviselője október 19-én sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Budapest és Pest megye történetének eddigi legnagyobb kórház- és szakrendelő-fejlesztési programja indul el 2017-ben.
A sajtótájékoztatón jelen volt dr. Ralovich Zsolt, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet főigazgatója, Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár, Németh Szilárd, Pánczél Károly és Szűcs Lajos országgyűlési képviselő, valamint Földesi Gyula választókerületi elnök.

IMG 3924


A fejlesztési programnak a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet is kedvezményezettje, hiszen már az idei költségvetési forrásokból is csaknem 3 milliárd forintot kap az intézmény.
„A kormány 1,3 milliárd forintot szavazott meg az intézmény diagnosztikai és terápiás orvostechnológiai eszközparkjának és informatikai hátterének a fejlesztésére. Ezen túlmenően további 1,6 milliárd forint áll rendelkezésre egy új, a sürgősségi ellátást is magába fogadó műtéti, diagnosztikai és járóbeteg-szakrendelői tömbépület építésének, illetve a további épületek és a csepeli Weiss Manfréd telephelyhez tartozó épületek építészeti-technológiai rekonstrukciójának a megtervezésére. Az uniós fejlesztési forrás felhasználásával, további 1,7 milliárd forint értékben, már 2017–2018-ban megvalósul az energetikai fejlesztés, melynek keretében már át is adták az intézményhez tartozó nővérszálló épületét. A Dél-pesti kórház teljes körű felújításának tervezett költsége megközelíti a 30 milliárd forintot” – tájékoztatott Kucsák László.
A nyolcvanas évek óta folyamatosan halogatott kórházi korszerűsítések miatt a magyar egészségügy állapota a 2000-es évek elejére leromlott.

A költségvetési egyensúly megteremtésével azonban lehetőség nyílt arra, hogy a vidék mellett a fővárosban is meginduljanak a kórházfejlesztések. Az Egészséges Budapestért elnevezésű program elindításával több évtizedes adósságot törleszt a kormány.

Szeptember végén jelentették be, hogy rekordmértékű egészségügyi fejlesztés indul Budapesten. A program részleteiről az elkövetkező hetekben határoznak, de arról már megszületett a döntés, hogy mire költik az idén rendelkezésre álló 40 millió forintot. 22 milliárd jut 17 fővárosi és 6 Pest megyei intézmény korszerűsítésére, bővítésére, a fennmaradó összegből pedig a fejlesztések megkezdéséhez szükséges terveket és közbeszerzéseket finanszírozzák. Az elképzelések magukban foglalják az eszközpark korszerűsítését, az informatikai rendszer felújítását, épületek rekonstrukcióját és új tömbök létrehozását. Emellett három szuperkórház is épül Budapesten. A tájékoztatás szerint ezek építése 2019-ben kezdődhet el, és 2025-ben zárulhat le. A következő évek több száz milliárd forintos ágazati beruházásai révén 4 millió ember ellátása javul a jövőben. A kormány az elmúlt időszakban európai uniós forrásokból több mint 500 milliárd forintot költött az egészségügy fejlesztésére, ennek köszönhetően sokat javult a vidéki egészségügyi ellátórendszer. Hetvenhét kórházat újítottak fel részben vagy egészben, 54 rendelőintézetet és 97 mentőállomást korszerűsítettek, s utóbbiból 30 új is épült.

IMG 3925

Az elmúlt időszakban tovább csökkent a várólistán lévő betegek száma. A várólista-csökkentési program 2012-ben indult, akkor összesen 70 ezer ember várt valamilyen műtétre. Ez a szám 2015-re a felére csökkent, idén január elsején pedig kevesebb mint 28 ezren szerepeltek valamilyen várólistán.

 A kormány az elmúlt időszakban európai uniós forrásokból több mint 500 milliárd forintot költött az egészségügy fejlesztésére.

 

Az egészségügyi szektorban folyamatosan zajlik a bérek rendezése, felzárkóztatása is. Ugyanakkor a kormány kiemelt célja, hogy az ágazatban dolgozóknak ne csak a jövedelmi helyzetét javítsa, hanem ahol lehet, megfizethető lakhatási lehetőséget is biztosítson számukra. Az összes nővérszálló megújítása és újak építése is szerepel a tervek között. 2020-ig összesen 10 milliárd forintot fordítanak erre a célra.

Szeptember közepén zárult le a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet nővérszállójának első felújítási szakasza. Dinamikus fejlesztés előtt áll a dél-pesti kerületeket és Pest megye délkeleti részét ellátó Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház is.

Már idén közel három milliárd forintot kap az intézmény. 1,3 milliárdot fordítanak a diagnosztikai és terápiás orvostechnológiai eszközpark és informatikai hátterének fejlesztésére. További 1,6 milliárd forint állt rendelkezésre egy új, a sürgősségi ellátást is magába fogadó műtéti, diagnosztikai és járóbeteg-szakrendelői tömbépület létrehozására, a központi, Köves utcai telephely, valamint a csepeli Weiss Manfréd telephely meglévő épületeinek építészeti-technológiai rekonstrukciójának megtervezésére. Az Egészséges Budapest Program részeként, uniós fejlesztési forrás felhasználásával már 2017-2018-ban sor kerül energetikai fejlesztésekre további 1,7 milliárd forint értékben. A kórház teljes körű felújításának tervezett költsége megközelíti a 30 milliárd forintot.

IMG 3926

A KEHOP, vagyis a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében közel 140 millió forint vissza nem térítendő támogatásból valósították meg a létesítmény külső energetikai korszerűsítését.

Már idén közel három milliárd forintot kap a dél-pesti Jahn Ferenc Kórház

 

A beruházás, amellett, hogy kedvezőbb lakhatási körülményeket teremtett a bentlakó egészségügyi dolgozóknak, éves szinten akár 5 millió forintos megtakarítást is hozhat az intézmény rezsiköltségében, amelyet a kórház további fejlesztésére lehet fordítani. A korszerűtlen külső ablakokat, ajtókat, üvegfelületeket elbontották, helyettük 56 új, korszerű műanyag nyílászárót építettek be. A munka során több mint 1500 négyzetméter homlokzati falfelületet újítottak fel, és csaknem 900 négyzetméter homlokzati nyílászárót cseréltek ki, továbbá a lapos tetőt is szigetelték. A nővérszálló felújítása ezzel nem fejeződött be, hiszen a kórház további pályázati forrásokból az épület belső korszerűsítését is tervezi.