Menő reformáció

Írta:  R.F. 2017.10.30.

A reformáció 500. évfordulójáról megemlékező buszos mobilkiállítás érkezett október utolsó hétvégéjén a kerületünkbe.

A reformáció 500. évfordulójáról megemlékező buszos mobilkiállítás érkezett október utolsó hétvégéjén a kerületünkbe, hogy fogadja az érdeklődőket a Pestszentimrei Református Egyházközség temploma előtt.

VAA 8304 copy


Október 31-e a reformáció emléknapja. A protestáns egyházak arról emlékeznek meg ilyenkor, hogy 1517-ben ezen a napon függesztette ki Luther Márton Ágoston-rendi szerzetes a wittenbergi vártemplom kapujára az egyház megreformálását célzó 95 tételét.
A reformáció 500. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Múzeum és a Reformáció Emlékbizottság Menő reformáció címmel rendezett vándorkiállítást, amely egy csuklós buszban kapott helyet. A cél az, hogy az emlékév végéig – sőt azt követően is – a lehető legtöbb helyre jussanak el a reformáció történelmi emlékei és máig ható öröksége.

VAA 8326


A jármű, amely felhívta magára a figyelmet a külsejével, két napon át parkolt a pestszentimrei református templom előtt. A busz oldalán, a felső részen idézetek olvashatók a magyarországi és a nemzetközi protestantizmus legnagyobb alakjaitól, lejjebb a reformáció jeles magyarországi személyiségeinek, valamint Kálvinnak, Luthernek és Melanchthonnak a portréja látható. Az alsó sávban pedig az idővonal segítségével áttekinthetők a magyar reformáció és a hazai protestáns egyházak főbb eseményei napjainkig.
A busz belsejében mélyebben is megismerkedhetnek a látogatók a történelmi alakokkal, valamint filmet láthatnak, amelyben hét kortárs személyiség – többek között Polgár Judit, Gryllus Dániel és Gundel Takács Gábor – beszél olyan fontos témákról, mint a lelkiség, az anyanyelv vagy a család. A tárlat a kiállított tárgyak mellett interaktív játékokkal, digitális alkalmazásokkal és installációkkal is közelebb hozza az érdeklődőkhöz a reformációt.
– A reformáció 500. évfordulója alkalmából már volt egy egész napos ökumenikus rendezvényünk a Pestszentimrei Sportkastélyban, most pedig nagy meglepetésünkre eljött a reformáció értékeit és emlékeit bemutató buszos mobilkiállítás – mondta Ughy Attila polgármester. – Nagyon tetszett a tárlat, ezt minél több embernek kell látnia.

VAA 8306 copy