Csak az egységben van lehetőség

Írta:  P.A. 2017.10.27.

Karácsony Gergely volt a Bal18 vendége október 26-án.

Karácsony Gergely, Zugló polgármestere szerint is az egyéni választókörzetekben elnyert képviselői mandátumokkal lehet kormányváltást elérni, de ehhez létre kell jönnie egy baloldali, párttörekvésektől független egyezségnek. A Bal18 közéleti kávézó vendégeként a Párbeszéd politikusa többek között az alapjövedelem kérdéséről és az oktatási politikáról is beszélt.

IMG 3091


Az oktatásról szólva a politikus kifejtette, hogy előtérbe kell helyezni újra a tudás megszerzésének lehetőségét, ösztönözni és segíteni kell a fiatalokat, hogy minél többen juthassanak be a felsőoktatásba és szerezhessenek diplomát.
- Az iskolák fenntartását vissza kell helyezni az önkormányzatok kezébe. Persze más egy fővárosi, és más egy kistelepülésen lévő iskola helyzete, de a nagyobb településeken az önkormányzat lehetne a fenntartó. Ugyanakkor azt is el tudom képzelni, hogy több kistelepülésen közösen, egyfajta összefogás eredményeként, a polgármesterekből álló testület gyakorolná a fenntartói jogokat.
Az alapjövedelem kérdésében a Karácsony Gergely úgy fogalmazott, hogy a szociális biztonság a XXI. században nem merülhet ki abban, hogy csak papíron, paragrafusokban létezik.
- Amikor olyan jövő elé nézünk, hogy várhatóan 10-20 év éven belül a ma ismert munkakörök ötven százalékát ki fogják váltani a robotok, akkor arra fel kell készülni. A jövő társadalma nem a munkaalapú társadalom lesz. A mindennapokban rengeteg olyan munkát végzünk, amiért nem kapunk jövedelmet. Gondolok itt a például a gyerekneveléssel, a háztartással, vagy a beteg hozzátartozók ápolásával kapcsolatos, illetve a lakóközösségért, lakóhelyünkért végzett feladatokra, miközben azokból a munkákból, amelyekért jövedelem jár, egyre kevesebb van. Az alapjövedelem egy állampolgári jogon járó szociális juttatás. Van már rá példa más országokban is.
Karácsony Gergely hozzátette, hogy újra kell gondolni a családtámogatási politikát, mert nem helyes az, hogy a kedvezményekkel a magasabb jövedelmű családok jártak jól.