Svindlerek hálójában

Írta:  P.A. 2017.11.09.

Hogyan ne váljunk áldozattá? Erről volt szó a Nyugdíjas Akadémián.

Bevallottan nem egy hétköznapi, az idősek becsapását megelőző intézkedésekről szóló előadásra készült a pestszentlőrinci Nyugdíjas Akadémián Kovács György geronto-andragóus, a Zsigmond Király Egyetem óraadó tanára. A „Svindlerek hálójában” című november 4-i előadáson elsősorban az idősebb korosztály áldozattá válásának lelki és szociális okairól volt szó.

VAA 0486 copy


Mi okozza azt, hogy az évtizedek múlásával, a felgyűlt élettapasztalat és bölcsesség, tudás ellenére könnyen a szélhámosok csapdájába eshetnek az „öregek”? Lehet-e ez ellen védekezni? Kovács György felhívta a figyelmet arra, hogy a csalók ellen nincs igazi védelem.
- Ha valaki be akar csapni egy másik embert, akkor meg is teszi. Ezért semmilyen recept nincs arra, hogyan legyünk ezektől az emberektől teljes biztonságban.


Modern bűnözők


A csalás folyamatáról szólva Kovács György elmondta, hogy a modern világban az elektronikus hálózatok, az internet, a társkereső és a közösségi oldalak a csalókat segítik, mert arc és név nélkül tudnak az áldozatok közelébe férkőzni, és személyes találkozás nélkül képesek megszerezni a legfontosabb személyes adatokat a lakcímtől a bankkártya-, bankszámlaszámig.

A csalót is be lehet csapni


Az időseket érintő leggyakoribb csalásforma az úgynevezett trükkös csalás, vagy trükkös lopás. Ilyen esetekben a bűnözők valamilyen indokkal – bármilyen közüzemi óraleolvasás ürügyén, vagy rosszullétet színlelve – próbálnak bejutni a lakásba.
- A legfontosabb, hogy ha csak lehet, ne egyedül álljunk szembe ezekkel az alakokkal. Ha gyanakodunk, akkor szóljunk a szomszédnak, hogy legalább ketten figyelhessük az illetőt – mondta el Kovács György. – A szolgáltatók jelzik, ha fel fognak minket keresni. Ha ez nem történt meg, és becsönget valaki, hogy például a gázművektől jött, akkor ne engedjük be, hanem kérjük meg, hogy várjon, amíg felhívjuk a szolgáltatót. Ha csalóval állunk szemben, akkor menekülni fog.

 


- Elterjedt a társkereső oldalak révén elkövetett csalás. Az idősek, de a fiatalok is könnyen összeakadhatnak olyan személyekkel, akik a jóhiszeműséget, és főleg az egyedülléttől való félelmet kihasználva a bizalmukba férkőzhetnek. Pillanatok alatt akár olyan helyzetben is találhatja magát az áldozat, hogy a pénze vagy a háza, lakása is a bűnöző tulajdonába került.


Az érzelmek csapdája


Amíg valaki fiatal, addig nagy távlatokban gondolkodik, az élet számos területén keresi a lehetőségeket. Idősebb korban kezd beszűkülni világ, és az ember rádöbben, hogy magányosan ül otthon.

 

Bajban lévő unoka


Az idősek pénzét a bűnözők a bajban lévő rokon mesével is gyakran próbálják megszerezni. Általában egy telefonhívással kezdődik a csalás, amikor valaki eljátssza a rokon szerepét, közölve az idős áldozattal, hogy bajban van – vagy balesetet szenvedett - és pénzre van szüksége, de nem tud érte elmenni, és küld valakit. Ám a futár is csaló, és az átadott pénznek nyoma vész. Az ilyen csalás jó eséllyel megelőzhető, ha a rokonainkkal megbeszélünk egy ellenőrző személyes kérdést, amire a jó válasz mintegy jelszóként működik, és aminek hiányában a telefonáló lebukik.

 


- A jó értelemben vett öregség nagyon sokszor észrevétlenül lep meg bennünket. Sokan észre sem veszik, hogy elmúltak hetven évesek, sőt akár elérték a nyolcvan évet is. Ez a jó öregedés. – fogalmazott Kovács György. - A szociális öregedés következménye a nyugdíjba vonulást követő életritmus változás. Ez még azoknál is gondot okozhat, akik tudatosan készülnek a nyugdíjas éveikre, mert egy-két éven belül rádöbbennek, hogy nem ezt az életformát szeretnék élni. Az öregedéssel együtt jár az is, hogy az embert egyre inkább az érzelmei vezetik, megsajnálják a másikat, bizalmasabbak lesznek és egy jó szóért cserébe nyíltan kiadják magukat. A csalók csak erre várnak. Arra, hogy idős korban mindenkin automatikusan segíteni akarunk, az óvatosság helyett a hiszékenység kerekedik felül, és fel sem tételezzük, hogy egy romlott világban élünk, ahol könnyen lépre csalnak bennünket.

VAA 0515 copy