Egyelőre kedvez az időjárás a csatornázásának

Írta:  2014.01.19.
A terveknek megfelelően folynak a csatornázási munkálatok Pestszentlőrincen és Pestszentimrén.
A terveknek megfelelően folynak a csatornázási munkálatok Pestszentlőrincen és Pestszentimrén. A szeptemberi indulástól december végéig több utcában is befejeződött az építkezés, vagy előrehaladott állapotban van.

Az önkormányzat és a kivitelező cégek képviselői is megerősítették, hogy a több évtizede várt beruházás megkezdése óta folyamatosan kapják a pozitív visszajelzéseket és az érdeklődő kérdéseket a lakosság részéről, hogy melyik utca mikor kerül sorra.

Segít az időjárás

Süle Csaba, a lőrinci kivitelező SADE-Penta konzorcium képviselője beszámolt arról, hogy az eltelt időszakban több mint 3 kilométernyi csatornát fektettek le.
– Az év elején pedig elkezdtünk dolgozni a Székely György, a Tóth Árpád, a Kosztolányi Dezső és az Aranyeső utcában is. Nagy nehézséggel eddig nem szembesültünk, ami probléma adódott, azt megoldottuk, így az építkezés akadálytalanul zajlik – mondta Süle Csaba.
A szakember hozzátette, hogy az enyhe időjárás is segítségükre van, de természetesen létezik vészforgatókönyv a hideg télre.
– Ha megérkezik a nagy hideg, és félbe kell szakítani a munkát, akkor elsősorban arra kell ügyelnünk, hogy közlekedésre alkalmas állapotban hagyjuk az utakat, és a munkálatok újrakezdéséig gondoskodjunk azok karbantartásáról.

Elkészült szakaszok

Van már olyan része a kerületnek, ahol a tervezett csatornaszakasznak több mint a fele elkészült, más – eddig teljesen csatornázatlan – helyeken pedig már az egyharmadot is meghaladja a kész szakasz.
– A ferihegyi gyorsforgalmi út és a Felsőcsatári út, Álmos utca által határolt területen az év végéig csaknem másfél kilométer csatorna készült el, ami 52 százalékos kiépítettséget jelent – informált Piukovics Antal, a SADE Magyarország Kft. felelős építési vezetője. – A végleges burkolat helyreállításával befejeztük a munkát a Hangár és a Huba utcában is. Az Előd, a Kond és az Árpád utcában szintén kész a csatorna. Ez utóbbiban 441 méteres szakaszt építettünk, és ennek egy részén is végleges már az aszfaltburkolat, a hiányzó felülettel januárban készen leszünk.
A cég munkatársai Vecsés határában is dolgoznak. Az Üllői út, Mednyánszky utca, Szinyei Merse Pál utca és Semmelweis utca által határolt, eddig teljesen csatornázatlan területen már 34 százalékos a kiépítettség.

Állapotfelmérés folyik, nem kell félni a fotózóktól!

A folyamatos munkavégzéshez már most szükséges a leendő csatornázási területek állapotának felmérése. A kivitelező cégek munkatársai ezért folyamatosan járják az utcákat, és fényképfelvételeket készítenek, tehát nem kell megijedni.
– Munkatársaink az épületek homlokzatát, a kerítéslábazatokat, a járdákat fotózzák, hogy ha később esetleg káresemény történik, akkor bizonyítható legyen, hogy az a kivitelezők hibája vagy sem. Ne féljen senki, nem bűncselekmény terepszemléje zajlik, hanem a műszaki állapotot mérjük fel – mondta Piukovics Antal.

Arról, hogy mikor kezdődhetnek meg az egyéni rákötések, Piukovics Antal így vélekedett:
– A csatornákat akkor lehet majd használatba venni, ha az adott terület minden utcájában elkészülünk, és át tudjuk adni üzemeltetésre a hálózatot a Fővárosi Csatornázási Műveknek. Ha ilyen ütemben haladunk, akkor március végén, áprilisban befejezzük a munkát.
A szakember szerint a tervezettnél valamivel jobb ütemben haladnak, így ha az idő engedi, február közepén, jelentősen megemelt létszámmal, a Gilice tér környékén is megkezdik a csatornázási munkálatokat.

Várják a kérdéseket

Lévai István Zoltán alpolgármester szerint is sikeres a csatornázási projekt végrehajtása.
– A felmerülő kisebb problémákat jól kezelve, jó ütemben halad a munka. A lakosság együttműködő, a kivitelezők pedig kiszámíthatóan dolgoznak. Köszönjük az emberek türelmét, és továbbra is arra biztatok mindenkit, hogy bármilyen kérdése, észrevétele van, forduljon az önkormányzati képviselőjéhez, vagy keresse fel az ügyfélszolgálatokat – mondta Lévai István Zoltán.

Az alpolgármester kiemelte, hogy a talajterhelési rendelet módosításával az önkormányzat megteremtette a lehetőségét annak, hogy az egyéni rákötésekre több mint egy év álljon rendelkezésre.
– Mivel a kerítésen belüli rákötést mindenkinek magának kell megoldania, fontos, hogy erre elegendő idő legyen – mutatott rá.
A kerületben összesen 90 kilométernyi hálózat épül ki 2015 júniusának végéig, és ez 7200 háztartás életét teszi végre az európai színvonalnak megfelelően komfortossá. A mintegy 34 milliárd forintba kerülő teljes fejlesztésből 23,5 milliárd az európai uniós támogatás.