Adósságot csökkent a rendelő tulajdonjoga

Írta:  2014.01.19.
Megtörtént a földhivatali bejegyzés, így a XVIII. kerületi önkormányzat lett a pestszentimrei Pintér Kálmán Szakrendelő tulajdonosa.
Megtörtént a földhivatali bejegyzés, így a XVIII. kerületi önkormányzat lett a pestszentimrei Pintér Kálmán Szakrendelő tulajdonosa. Az épület megvásárlása része az állami adósságkonszolidációnak, aminek révén nagy anyagi tehertől szabadult meg a kerület.

A szakorvosi rendelő használatáért a 2009-es megnyitás óta havonta több millió forint bérleti díjat fizetett az önkormányzat – a beruházó pénzintézettel aláírt lízingszerződés 15 éves időtartamról szólt –, amely most 546 millió forint plusz áfa áron jutott hozzá az ingatlanhoz.
– A szakrendelő megvásárlása illeszkedik Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzatának adósságcsökkentő törekvései közé – mondta Lévai István Zoltán alpolgármester. – A korábbi önkormányzati ciklusokban felhalmozott tartozás mérsékléséhez nagyban hozzájárul az állami adósságkonszolidáció, amely lehetőséget nyújtott arra, hogy a határozatlan idejű hitelkeret terhére a kerület megvehesse a rendelőt, amelynek vételárát az állam átvállalja. Az, hogy ennek köszönhetően megszabadulhatunk egy olyan jelentős havi kiadástól, mint a több mint 5 millió forintos bérleti díj, hosszú távon lehetőséget, anyagi mozgásteret ad az önkormányzatnak.
Fontos megemlíteni, hogy a rendelő önkormányzati tulajdonba kerülése nem befolyásolja az intézmény működését.
A Pintér Kálmán Szakrendelőt a megnyitásakor a legkorszerűbb gép- és műszerparkkal szerelték fel. Az intézmény számottevően megkönnyíti a csaknem 25 ezer pestszentimrei lakos orvosi ellátását, egyúttal kényelmesebbé teszi számukra a szolgáltatás igénybevételét, ugyanis korábban a Thököly úti rendelőbe csak többszöri átszállással juthattak el. A háromszintes épületben kezdettől fogva gyógyszertár is működik, így a közeli Imre-házban üzemelő patikával együtt ezen a téren is javult az ellátás a korábbi évekhez képest.