Határtalan Magyarország

Írta:  F.E. 2017.11.27.

Bókaysok és csontvárysok jártak Erdélyben.

Sikeresen pályázott a Bókay és a Csontváry iskola az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott Határtalanul! programra. Mindkét intézmény 7. évfolyamos diákjai Erdélyben jártak az ősszel.

A Határtalanul! program célja az, hogy a szomszédos országok magyarlakta területeire irányuló tanulmányutak révén az anyaország diákjai megismerjék a határon túli magyarság életét, kultúráját, mindennapjait. A folyamatos pályázat keretében minden tanévben az éppen 7. osztályos gyerekeknek nyílhat lehetőségük az utazásra.

A bókaysok kalandjai


Hat felejthetetlen napot töltöttek a Bókay Árpád Általános Iskola tanulói Erdélyben. A kirándulás csúcspontjaként október 6-án Aradon emlékezhettek a tizenhárom vértanúra.

Bókay suli 2 átméretezve
Amit addig csak a tankönyvekben olvastak Székelyföldről, élő valósággá vált. Lélegzetelállító hegyek-völgyek közt barangoltak, s megtapasztalhatták, hogy mit is jelent az utóvulkáni működés, mert láttak mofettákat, és az orrukat csavarta a feltörő kénes gáz. Különféle borvizeket kóstoltak, s meg tudják már különböztetni a vörösáfonyát a tőzegáfonyától, a kékáfonyát a mámorkától. Megmászták a Madarasi-Hargitát, a székelyek szent hegyét, ellátogattak a legnagyobb székely, Orbán Balázs sírjához, a Nyergestetőn megkoszorúzták a 1848–49-es emlékművet, s elénekelték a székely himnuszt. Megismerték a diákok a székely zászló motívumainak jelentését és a kopjafák üzeneteit. Már azt is értik, hogy miért is volt olyan nehéz megépíteni „magos Déva várát”. Megtudták, miként keletkezett a Szent Anna-tó, és hogy a Gyilkos-tó nem ölt meg senkit, de azért szívesen elmerültek a mesék világában.
Medvés kalandban is részük volt a gyerekeknek, ugyanis egyik este egy állat valahogy bejutott az üres buszba, és megdézsmálta az élelmüket.

A csontvárysok és Arany


A Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola pedagógusai májusban értesültek arról, hogy több mint kétmillió forintot nyert az intézmény a Határtalanul! pályázaton. Így 37 hetedikes diák utazhatott el három kísérőtanárral szeptember végén Erdélybe. Miután a kirándulás az Arany János-emlékévhez kötődött, elsőként a költő szülővárosába, Nagyszalontára látogattak el. Ma már a szülőház helyén emelt ház sem létezik, azonban a helyi önkormányzat az eltűnt épületek helyére építtetett egy nádfedeles, tájjellegű parasztházat, amelynek homlokzatán emléktábla hirdeti, hogy valamikor itt állt az egyik leghíresebb magyar költő szülőháza. A csontvárys tanulók Nagyszalontán természetesen megkoszorúzták Arany János szobrát.

Csontváry 2 átméretezve
Az út folytatásaként eljutottak Dévára, felkeresték a Szent Ferenc Alapítvány gyermekotthonát, ahol megismerkedtek az ott élők mindennapjaival, Székelyudvarhelyen pedig egy iskolát látogattak meg. A gazdag programban Gyulafehérvár, a vajdahunyadi vár, a Gyilkos-tó, a Szent Anna-tó, a Mohos-tőzegláp, a Békás-szoros és a parajdi sóbánya is szerepelt.