Krúdy-kör, diplomaosztással

Írta:  Temesi László 2017.11.28.

A Krúdy Gyula Irodalmi Kör november 16-án, vagyis egy hónap után újra összeült a Zila Kávéházban, ezúttal az SMV 2000 Festőtanoda ünnepélyes diplomaosztójának alkalmából. 

A Krúdy Gyula Irodalmi Kör november 16-án, vagyis egy hónap után újra összeült a Zila Kávéházban, ezúttal az SMV 2000 Festőtanoda ünnepélyes diplomaosztójának alkalmából. Persze az irodalom és a zene most sem maradt el.

krudy1


Az ország minden részéből érkező „Krúdy-barátokat” a kávéház emeleti galériájában a kör vezetői – Kanizsa József és Király Lajos – köszöntötték. Ezt követően Barta Erzsébet Krúdy-érmes versmondó Válogatás a klasszikus költészetből címmel adott műsort, Stancsics Erzsébet költő pedig saját verseit mondta el. A galériában az SMV 2000 Festőtanodának, azaz Simon M. Veronika tanítványainak a képeit állították ki. A festőművész a megnyitó beszédében elmondta, hogy nagy örömére már tizenöt éve szoros a kapcsolata a Krúdy-körrel, ami azt is bizonyítja, hogy jól megfér egymás mellett az irodalom, a képzőművészet és a zene.

krudy2


– A tanodába sok tehetséges képzőművész jár évek óta, akik szép sikereket értek már el eddig, és szép jövő előtt állnak – mondta. – Közülük most húszan nagy naphoz érkeztek el, hiszen mestervizsgát tettek, és az erről szóló diplomát itt, ezen a mindannyiunk számára ünnepi napon vehetik át. Gratulálok, köszönöm az aktivitásukat, és sok sikert kívánok a további művészi munkájukhoz.
A tanítványok ezután sorra átvették a díszes diplomát. Ez egyébként a tanoda második diplomaosztója volt a másfél évtized alatt. Jó kezekben voltak, illetve vannak a „festőtanoncok”, hiszen Simon M. Veronika eddig több mint hatszáz tárlaton állított ki Párizstól Londonig, Kairótól New Yorkig, valamint másfél száz kötetet illusztrált, és negyven alkotótábort vezetett.
A húsz alkotó hatvan képe 2018. január közepéig látható a Zilában.