Konferencia az érzelmi intelligencia fejlesztéséről

Írta:  Temesi László 2017.11.28.

Az érzelmi intelligencia volt a téma a Rózsában rendezett pedagógiai konferencián.

Az Oktatási Hivatal – Pedagógiai Oktató Központ (POK) irányításával az „Őszi pedagógiai Napok” elnevezésű programsorozathoz kapcsolódva, a POK bázisóvodája, a XVIII. kerületi Csodavilág Óvoda konferenciáján az érzelmi intelligencia és a Gordon kommunikációs módszer állt a fókuszban november 15-én a Rózsa Művelődési Házban.

ÓvodaCsodavilág


Galgóczy Zoltán alpolgármester köszöntötte a konferencián megjelent pedagógusokat, kiemelve az érzelmi intelligencia és empátia, valamint az egyént előtérbe helyező Rogersi pedagógia elemek beépítésének hasznosságát. Ezenkívül nagyon fontosnak tartja még a kerületi  óvodapedagógusoknak szervezett képzéseket, melyek hozzájárulnak a kimagasló pedagógiai munka megújításához, szakmódszertani tudás bővítéséhez. A konferenciát, Herczeg Katalin a Pedagógiai Oktatóközpont főosztályvezető-helyettese nyitotta meg, majd Kiss Éva, a Gordon módszer – mely komplexen fejleszti a gyermek és felnőtt érzelmi teljesítő képességét, megújulását, sikerességét segíti - nemzetközi képviselője, valamint dr. Kádár Annamária egyetemi adjunktus érdekfeszítő előadása következett a gyermekek kommunikációjának, és érzelmi intelligenciájának fejlesztéséről.
A Csodálatos Gyermekvilág Alapítvány képviselői, Kővári Csilla és Kékesi Szilvia arról beszéltek, hogy a Csodavilág óvoda szakmai munkájának támogatásán túl fontosnak tartják, hogy az Oktatási Hivatal valamint a XVIII. kerületi Önkormányzat partnereiként, támogassák a pedagógusokat segítő szakmai bázisóvodai központok kiépítését a kerületben. Azt is elmondták, hogy a Csodavilág Óvoda szakmai nap keretében, a Gordon módszer referenciaóvodájaként, az elmélet mellett lehetőséget teremtett a Gordon-féle kommunikációs technikák gyakorlati megismerésére és az óvodai nevelésben a módszer beépítésének, megjelenési lehetőségeinek megfigyelésére is. Polgár Attiláné, a POK szaktanácsadója például saját fejlesztésű matematikai táblás játékait tette közkincsé az érdeklődő pedagógusok számára, mely hiánypótló az óvodai nevelés terén.