Kontinensünk képei

Írta:  Temesi László 2017.12.03.

Egy sokoldalú művész kiállítása nyílt meg november 27-én a Városháza Galériában.

Egy sokoldalú művész kiállítása nyílt meg november 27-én a Városháza Galériában Moment of arts címmel. Koscsó Lajos festőművész érdekes fotografikus képeivel bebarangolhatjuk a kontinenst december 8-ig.
A kiállítás megnyitóján a kerületünkben élő gitárművész, Sinha Róbert zenei csemegéje megadta az alaphangulatot, majd Varga Ferenc, a Kondor Béla Közösségi Ház általános igazgatóhelyettese méltatta Koscsó Lajos munkásságát.

koncso


– Egy színes egyéniség fekete-fehér lenyomatait láthatjuk itt – kezdte a beszédét. – Koscsó Lajos csapdába tudta fogni a fényt fotografikus eljárással, amellyel megörökítette, sőt megállította a pillanatot, a múló időt. Nem véletlenül kapta a kiállítása a Moments of arts címet. Ha végignézzük a képeit, egy időutazáson vehetünk részt, amelyen megidézi a gyerekkorunkat is, amikor még fekete-fehérben tárult elénk a világ a tévéképernyőn keresztül. Egy olyan művésszel van dolgunk, aki okosan és színvonalasan redukálja a színeket. A Szelfi című (önarc)képe, amely számomra szimbóluma a tárlatnak, dísztelen, távolságtartó, ugyanakkor bátran, kutatón tekint ránk, ahogy szemléli a világot.
Varga Ferenc végezetül arra kérte a Pestszentimrén élő Koscsó Lajost, hogy minél aktívabban vegyen részt a kerület művészeti munkájában, „mert szükség van rá, mert számítunk a tehetségére”.
Sokoldalú művészről van szó, mert nemcsak festő, hanem grafikus, szerkesztő, író és könyvillusztrátor is, aki eddig tizenhárom verseskötetet, illetve antológiát illusztrált, és többek között a tervezőgrafika mesterségéről, az aranyozásról és a grafikai technikák műhelytitkairól írt könyvet. Emellett tanít és kutat, kutatási területe az egyetemes nemes grafika, az alkalmazott grafika története, technikái és a fotográfia előtörténete.