Elismerés a fogyatékosság-barát munkahelyeknek

Írta:  P.A. 2017.12.04.

Egyaránt negyedik alkalommal kapta meg a Fogyatékosság-barát Munkahely elismerést Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata és a Bababirodalom Bölcsőde és Szolgáltató Központ. 

Egyaránt negyedik alkalommal kapta meg a Fogyatékosság-barát Munkahely elismerést Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata és a Bababirodalom Bölcsőde és Szolgáltató Központ. Az elismeréseket december 2-án, a Nemzeti Színház Kaszás Attila-termében vehették át idén a díjazott nagyvállalatok, kis- és középvállalkozások, valamint önkormányzatok, közintézmények és civil szervezetek képviselői.
Czibere Károly, szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár a köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy a fogyatékkal élő emberek kapcsán nem egy betegségre kell gondolni, hanem erőforrásként kell rájuk tekinteni.

fogybar1


- A társadalmi befogadás egyik legfontosabb eszköze a munkaerő-piaci esély megadása, hogy a fogyatékkal élő emberek megmutathassák, hogy ők is képesek értékteremtő munkára. A kormány ennek érdekében támogatja azokat a programokat és kezdeményezéseket, amelyek a fogyatékkal élők társadalmi integrációját szolgálják. Minden eszközt meg kell ragadni, ami ösztönzi, bátorítja a munkáltatókat a megváltozott munkaképességű emberek alkalmazására. Emellett azokat a szervezeteket is támogatjuk, amelyek segítik a munkakeresők és a munkaadók egymásra találását.
A Salva Vita Alapítvány közel negyedszázada támogatja a fogyatékkal élő emberek önálló életét, munkavállalását. Víg Katalin az alapítvány ügyvezető igazgatója elmondta, hogy egyre több vállalkozás és egyre több önkormányzat, illetve intézmény gondolkodik úgy, hogy segíti a fogyatékkal élő, illetve a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatását.

fogybar2


- A díjazottak valamennyien egy jó gyakorlatot valósítottak meg a cél érdekében, és a fogyatékkal élő munkatársaik megbecsült tagjai a munkahelyi közösségnek – tette hozzá Víg Katalin.
A Fogyatékosság-barát munkahely elismerést Lippai-Nagy Írisztől, az American Chamber of Commerce in Hungary elnökétől vette át a XVIII. kerületi önkormányzat nevében Dömötör István alpolgármester és Madarassy Judit a Csibész Család- és Gyermekjóléti Központ vezetője. A méltatásban Víg Katalin kiemelte, hogy Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata többek között kiváló szakmai együttműködést alakított ki több fogyatékosságügyi szakmai szervezettel, elősegítve a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatását.
A Bababirodalom Bölcsőde és Szolgáltató Központ részéről Pantó Lászlóné intézményvezető és Baksai Nóra bölcsődei dolgozó vette át az elismerést. A bölcsődében egy értelmi sérült és egy autizmussal élő munkatárs dolgozik a teherbírásuknak megfelelő beosztásokban. Az intézmény különös gondot fordít arra, hogy a családok megismerjék, hogyan működik és miért fontos a fogyatékosság-barát munkahely.