A Rózsában Tündöklő hajnalcsillag

Írta:  Róth Ferenc 2017.12.06.

Tündöklő hajnalcsillag címmel rendeztek jótékonysági koncertet december 3-án, vasárnap a Rózsa Művelődési Házban.

Tündöklő hajnalcsillag címmel rendeztek jótékonysági koncertet december 3-án, vasárnap a Rózsa Művelődési Házban. A főtámogató az ADRA Adventista Fejlesztési és Segély Alapítvány volt, a fővédnökök pedig Kucsák László országgyűlési képviselő és Galgóczy Zoltán alpolgármester.

jot1

Valóban a jó szándékról és a segítőkészségről szólt a művelődési ház koncertje, amelynek minden forintja a lehető legjobb helyre kerül.
– A bevételből két pestszentlőrinci családot támogatunk, amelyek önhibájukon kívül kerültek nehéz anyagi helyzetbe. Nagy alázattal nevelnek súlyosan beteg gyermekeket, ám nem részesülnek folyamatosan külön támogatásban. Hisszük, hogy a koncert bevétele sokat segít nekik a kilábalásban, de ehhez arra is szükség van, hogy további segítséget kapjanak – mondta Amotáné Benkő Noémi.

jot2


A koncert szervezőjétől azt is megtudtuk, hogy a családokat a kerületi gyermekorvos és védőnő, valamint a helyi Vöröskereszt véleménye alapján választották ki.


Jancsika sorsa


Amotáné Benkő Noémi bemutatta a két családot.

jot3


Az egyikben a 6 éves kisfiú, Jancsika, orvosi műhiba következtében súlyos oxigénhiánnyal született. Az agyában ciszták vannak, gyakoriak az epilepsziás rohamai, hallás- és látássérült, mozgásképtelen, ezért forgatni, pelenkázni kell, vagyis folyamatos felügyeletet igényel. Mindez egy növekvő, súlyában gyarapodó gyermek esetében igencsak nehéz megfelelő eszközök nélkül. Az édesanyja ápolja őt, és a szintén áldozatkész édesapa csak napi négy órában tud munkát vállalni. Az anyagi helyzetük nem engedi meg, hogy megvásárolják a gyermek számára szükséges gyógyászati segédeszközöket.

 

Kevés pénz, sok szeretet


Mint azt a szervező elmondta, a másik család egy középiskolás fiú mellett két autista gyermeket nevel. Sanyika 2. osztályos egy speciális iskolában, Vivien pedig jövőre megy iskolába. A betegséget mindkettejüknél diagnosztizálták, de a végső határozat még hiányzik. Az egyik gyermek gluténérzékeny is, s a diétája igen költséges. Az apa elhagyta a családot, az édesanya pedig a gyerekek állapota miatt érthetően nem tud munkát vállalni. A mostani második házasságában a nevelőapa gyári fizetéséből élnek – öten.

Szép szavak


A két fővédnök, Kucsák László országgyűlési képviselő és Galgóczy Zoltán alpolgármester emelkedett gondolatokkal köszöntötte a közönség tagjait, akik a belépőjegy megváltásával hozzájárultak a két család megsegítéséhez.
Elmondták, hogy a segítés mindig jó érzéssel tölti el az embert, különösen, ha a támogatás olyan helyre kerül, ahol nagy szükség van rá. Elhangzott az is, hogy ilyen nehéz élethelyzetekben a szülői szereteten és a családi összefogáson túl a keresztény hit is segít, mert az megsokszorozhatja a lelki erőt. Kiemelték, hogy örömteli ez az adventi kezdeményezés, de jó volna, ha minden napunkat más emberek felé fordulva élnénk meg.

 


A nehézség ellenére mindkét család szeretettel, gondoskodással veszi körül a támogatásra és ellátásra szoruló gyermekeket.


Az utolsó forintig


A jótékonysági koncerten Kucsák László országgyűlési képviselő, Eckhardt Gábor zongoraművész, a Hetednapi Adventista Egyház Soli Deo Gloria kórusa és zenészei léptek fel. A befolyt összeget – 600 ezer forintot – teljes egészében eljuttatják a támogatott családoknak.

jot4