Felgyorsulhat a régió fejlődése

Írta:  2014.01.24.
A repülőtér és térségégének fejlesztéséről és a stratégiai együttműködésről tartott ülést a Budapest Airport Konzultációs Bizottság január 23-án a XVIII. kerületi polgármesteri hivatalban.
A repülőtér és térségégének fejlesztéséről és a stratégiai együttműködésről tartott ülést a Budapest Airport Konzultációs Bizottság január 23-án a XVIII. kerületi polgármesteri hivatalban. A tanácskozáson részt vett Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes is.

A Budapest Airport (BA) és a repülőtérnek otthont adó XVIII. kerület képviselői megegyeztek abban, hogy stratégiai megállapodást kötnek egymással. Az együttműködést Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója és Ughy Attila kerületi polgármester jelentette be a Konzultációs Bizottság legutóbbi találkozóján.
A stratégiai megállapodás lényege az, hogy a repülőtér és az önkormányzat a jószomszédi együttműködés alapján továbbra is mindent megtesz a térség infrastrukturális fejlődésének felgyorsításáért. A megállapodás fontos elemeként a Budapest Airport az elkövetkező években több kerületi fejlesztés finanszírozását, továbbá számos helyi szervezet és kezdeményezés támogatását vállalta.

Konzultációs Bizottság

A bizottságot 2006-ban hozta létre önkéntesen a repülőteret üzemeltető cég annak érdekében, hogy egy olyan fórumot biztosítson az önkormányzati, kormányzati, valamint üzleti partnerei számára, amelynek segítségével első kézből értesülhetnek a repülőtér működése szempontjából legfontosabb fejleményekről, illetve rendszeresen megvitathatják a szakmai- és jószomszédi együttműködés aktuális kérdéseit. A testület munkájában a repülőtérrel szomszédos települések polgármesterei és alpolgármesterei, a Fővárosi Közgyűlés, az együttműködő szakmai szervezetek, valamint a turisztikai szakma képviselői vesznek részt.
A legfontosabb repülőtéri események és fejlesztések, valamint környezetvédelmi kérdések megvitatása mellett az ülések gyakori témája a repülőtér megközelíthetőségét is érintő közúti infrastruktúra fejlesztése.

Együttműködési megállapodás

A Konzultációs Bizottságon Jost Lammers elmondta, hogy a repülőtérnek a szomszédaik támogatásra van szüksége ahhoz, hogy a mostani nehéz gazdasági helyzetet kezelni tudja. Csak együttműködéssel tudják az új beruházásokat, fejlesztéseket megvalósítani, amelyekkel további munkahelyeket teremthetnek a helyi lakosoknak.
A vezérigazgató beszámolt arról is, hogy a Budapest Airport és a Budapesti Közlekedési Központ vezetői megállapodást írtak alá, amelynek célja a repülőtér földi személyszállítási szolgáltatások színvonalának emelése. További jegyeket és az utasok tájékoztatását szolgáló ügyfélpontot alakítanak ki a 2A terminál érkezési szintjén is.
Az elhangzottak szerint Pestszentlőrinc önkormányzata vállalta, hogy segítséget nyújt a Budapest Airport fejlesztési tervei és elképzelései megvalósításához, továbbá nyitott a felmerült problémák és megoldások egyeztetésére. Visszatérő elem a két fél, valamint az összes regionális szereplő együttműködésében az a közös fellépés, amelyet a repülőtérre vezető közúti és tömegközlekedési infrastruktúra fejlesztése érdekében kezdtek meg.

A tervezett beruházások jelentős része hosszú előkészítő munkát igényel és várhatóan csak évek múlva valósulhat meg. Azonban a repülőtérre vezető gyorsforgalmi út valamint a Gyömrői út felújítása prioritást kell, hogy élvezzen, mert itt kisebb beruházással is jelentős előrelépést lehetne tenni a jelenlegi helyzethez képest.
– A repülőtér, a legnagyobb munkáltatója és adófizetője is egyben a kerületnek, így elemi érdekünk a jó együttműködés és a hosszú távú partneri kapcsolat – hangsúlyozta Ughy Attila. A polgármester bizakodóan nyilatkozott a repülőteret a várossal összekötő gyorsforgalmi úthálózat rövid távú felújításáról, amely már az idei évben megkezdődhet.