Városi gazdálkodás a Lakatos-lakótelepen

Írta:  2014.01.27.
A kerületi városrehabilitáció része lesz a Lakatos-lakótelepen idén lezajló fejlesztési program, amelynek előkészítéséhez a kerület a tavaly májusban meghirdetett fővárosi Tér-Köz pályázaton nyert anyagi támogatást.
A kerületi városrehabilitáció része lesz a Lakatos-lakótelepen idén lezajló fejlesztési program, amelynek előkészítéséhez Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata a tavaly májusban meghirdetett fővárosi Tér-Köz pályázaton nyertanyagi támogatást . A program keretében új közösségi tereket, illetve egy 35 kiskertet magába foglaló városi gazdaságot alakítanak ki a Lakatos-lakótelepen.
Ez utóbbihoz kaptak szakmai tanácsokat az érdeklődök a január 24-i tájékoztató fórumon az Eötvös Loránd Általános Iskolában.

Családi zöldségkert

A városi gazdálkodásra a Dolgozó utca környékén lesz lehetőség.
- A pályázat kiírásakor alapvető követelmény volt a legaktívabb lakóközösség felkutatása. A Lakatos-lakótelepen a 2. számú Lakásszövetkezet házaiban élőkre esett a választás – mondta Kádár Tibor, a Fidesz önkormányzati képviselője.


A tájékoztatón elhangzott, hogy a hasonló közösségi kertekben általában zöldségféléket termelnek, így itt is nagyobb részt erre lehet számítani, mivel a leendő 35 parcella – egyenként 10-10 négyzetméteres – területe alapvetően konyhakertnek alkalmas. Fontos szempont ugyanakkor, hogy a megtermelt zöldségeket ne dézsmálja meg illetéktelen személy. A szakemberek szerint ennek kicsi a valószínűsége, mivel az ilyen közösségekben jobban figyelnek egymásra az emberek.

Agóra és emlékpark

A Lakatos-lakótelep az 1963-as építéskezdéskor mintaértékű beruházásnak számított. Az 50 éves telep lakóközössége nagyon aktív, igényes a környezetére, és sokat is tesz azért. Az évtizedek folyamán azonban a köztéri burkolatok, padok és más műtárgyak elhasználódtak, a pihenőhelyeket, gyalogösvényeket benőtte a növényzet.
A lakótelep rehabilitációjának az a célja, hogy a közösségi zöldterületek olyan programoknak adhassanak helyet, amelyek erősítik a lakók összetartozását.
- A közösségi kerteken kívül további két projektelemről beszélhetünk – mondta Kádár Tibor. – Az egyik a ’63-as emlékpark, amely az építkezés évtizedére jellemző utcabútorokkal, területi kialakítással idézi fel a múltat. A parkban állítanak emléket Brenner János Ybl-díjas építésznek, a Lakatos-lakótelep tervezőjének. A másik pedig egy agóra, ami egy rendezvényekre, összejövetelekre alkalmas közösségi tér lesz. Fontos megemlíteni, hogy a Tér-Köz pályázattól függetlenül idén egyéb jelentős beruházásokat is végez az önkormányzat a Lakatos lakótelep más részein.
A Lakatos-lakótelep frekventált hely a XVIII. kerületben. Az önkormányzat évtizedes elmaradást igyekszik pótolni azzal, hogy a mai kornak megfelelő közösségi tereket hoz létre úgy, hogy azok ne veszítsék el megszokott, kedvelt jellegüket sem.