A gondoskodásról szól a csatlakozás

Írta:  2014.01.27.
A XVIII. kerületi önkormányzat kiemelten fontosnak tartja, hogy a Segítő Kezek az Aktív Évekért programhoz csatlakozva hozzájáruljon az időseket érintő problémák kezeléséhez.
A XVIII. kerületi önkormányzat kiemelten fontosnak tartja, hogy a „Segítő Kezek az Aktív Évekért” programhoz csatlakozva hozzájáruljon az időseket érintő problémák kezeléséhez. A tavaly elindult országos kezdeményezés célja, hogy a 80 év feletti időskorúak minél tovább élhessenek saját lakhelyükön.

A mintaprogram az idősek otthoni biztonságával is foglalkozik, ezért – mint az a január 23-i sajtótájékoztatón is elhangzott – Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata kiemelt figyelemmel kezeli az időskorú lakossággal történő együttműködést, odafigyel az idős emberek életkörülményeinek alakulására és szükség esetén gondoskodik róluk.

Számos program

Kucsák László, országgyűlési képviselő, alpolgármester vázolta a városvezetés idősekért tett vállalásait.
- Önkormányzatunk a kerület nyugdíjasait tömörítő civil szerveződéseit anyagilag és erkölcsileg is támogatja. Itt említhető többek között, hogy az önkormányzat a 65 év feletti lakosok részére rendszeresen szervez burgonya és élelmiszercsomag osztást – mondta Kucsák László. - Nagyon kedvelt és népszerű az idős korosztály aktivitásának megőrzése érdekében 2012 szeptemberében elindított, Nyugdíjasok Akadémiája elnevezésű programsorozatunk, amelyet a Zsigmond Király Főiskola együttműködésével valósítunk meg. Ennek keretében a résztvevők térítésmentesen vehetnek részt előadásokon és tanfolyamokon.

Az önálló élet lehetősége

A 80 év felettiek száma a kerületben tavaly közel 3800 fő volt, ez a lakosság 4 százalékát jelenti. Ez a korosztály különösen veszélyeztetett, nehezen élik meg a változást, így szeretnének életük végéig a megszokott környezetükben maradni. A Segítő Kezek program éppen ezt hivatott elősegíteni.
- Tartozunk ezeknek az idős embereknek azzal, hogy lehetőséget nyújtsunk arra, hogy minél tovább élhessenek saját lakhelyükön – mondta Kucsák László. – A cél az önálló életvitel elősegítése, amelyben a kerületi szakszolgálatokon kívül részt a jövőben vehetnének közfoglalkoztatottak, illetve a kötelező 50 órás közérdekű munka keretében a középiskolás diákok.

Minden apró segítség számít

Pestszentlőrinc-Pestszentimre csatlakozásával már 155 önkormányzat vesz részt a Segítő Kezek mintaprojektben. A kerületben élő, 80 évesnél idősebbek közül tavaly 243 fő vette igénybe a nappali ellátást, 875-en kérték az étkeztetést, 263-an a házi segítségnyújtást, 69 fő részesült a jelzőrendszeres házi segítségnyújtásban, átmeneti elhelyezést pedig 28-an kértek.
- Nincs kis segítség, csak segítség van – mondta Kucsák László. – Ha az apró dolgokat, figyelmességeket meg tudjuk tenni, akkor biztosan elérjük a célt, hogy időseink élete könnyebb legyen.
 

Ez utóbbihoz kapcsolódva Jeneiné dr. Rubovszky Csilla idősügyi miniszteri biztos a sajtótájékoztatón elmondta, hogy tapasztalatai szerint a fiatalok szívesen vesznek részt minden hasonló kezdeményezésben, így az idősek gondozásában is. Hozzátette, hogy a Segítő Kezek program nem helyettesíti a szociális alapellátást.

- A kezdeményezés az ellátás kiegészítésére jött létre. Az első lépés, hogy felkutassuk a Magyarország területén élő legidősebb, 80 év feletti személyeket, akik egyébként nincsenek az önkormányzatok látókörében, de koruk és magányuk miatt veszélyeztetett helyzetben vannak – mondta a miniszteri biztos.