Ismerkedés a RE-Block projekt lehetőségeivel

Írta:  2014.01.28.
Szabadegyetem indult a Havannán a Re-Block progamhoz kapcsolódóan.
Az Európai Unió által támogatott URBACT programban részt vevő városokban szerzett tapasztaltakból, elsősorban a panelházak és környezetük megújításának lehetőségeiből adott ízelítőt a RE-Block Havanna Szabadegyetem első előadásán Benkő Melinda, a Budapesti Műszaki Egyetem Urbanisztika Tanszékének docense.

A RE-Block projekt keretében alakult Helyi Támogatócsoport által szervezett előadás-sorozat minden érdeklődő számára nyitott. A szabadegyetemen megismert nemzetközi példák választ adhatnak a helyi problémákra, illetve azok megoldásáért együttgondolkodásra késztethetik az itt, a kerületben, illetve azon belül a Havanna-lakótelepen élőket.

Az első lépések

A szabadegyetem első előadásán megjelenőket a Helyi Támogatócsoport vezetőjeként Csomó Tamás alpolgármester köszöntötte január 22-én a Kondor Béla Közösségi Házban.
– Másfél éve zajlik az URBACT program, és most ahhoz az állomáshoz érkeztünk, amelyen az Európa-szerte összegyűjtött tapasztalatainkat az érdeklődők, a Havanna-lakótelepért tenni szándékozók elé tárjuk. Szeretnénk megvitatni velük, hogy mi jelentene megoldást a lakótelepen élők számára. Nem csak az épületeken, az épített környezetben felmerülő gondokról beszélek. Mindezeken kívül a program a társadalmi összetartozás erősítésében is segíteni tud. A problémák megoldása egymás megismerésén, az egymásnak nyújtott segítségen is alapszik – mondta Csomó Tamás.

Jó és rossz példák

A szabadegyetem első előadásán Benkő Melinda a városi, lakótelepi környezet és a közbiztonság kérdésének összekapcsolódását is szemléltette. Rámutatott arra, hogy amíg a Havanna-lakótelep neve régen szinte egyet jelentett a bűnözéssel, mára már európai viszonylatban is erősen változott ez a vélekedés.

– Amikor a program keretében itt jártak a partnervárosok képviselői, egyikük azt mondta, hogy az összes bejárt városrész közül ide minden további nélkül be merne költözni a családjával – mesélte, hozzátéve, hogy például Manchesterben a projektben részt vevő területnek van olyan elzárt része, ahova az ott élőkön kívül másnak nem ajánlatos bemenni.
Az előadást színesítő fényképsorozaton több város- és közlekedésépítészeti megoldást is láthattak az érdeklődők, egyebek között a felszíni parkolás gondjainak mérséklésére vagy a panelházak egyhangú szürkeségét megtörő parkosításra. Pozitív és negatív példák egyaránt előkerültek a franciaországi Grenoble-tól az angliai Manchesteren át a romániai Jászvásár házgyári épületrengetegéig.
A szervezők szándéka szerint ebben a félévben három előadással folytatódik a rendezvénysorozat. Legközelebb, február 12-én 15 órakor a helyi együttműködés különböző szervezeti lehetőségeiről beszél Böhönyei Ágnes, az URBACT program vezető szakértője.