Advent a Kalota-havas lábánál

Írta:  Péntek László 2017.12.23.

Csodálatos reggelre ébredt Körösfő népe advent első vasárnapján, mivel a puha hópelyhek vastagon beborították a Kalota-havast és annak 1836 méteres Vigyázó csúcsát.

Csodálatos reggelre ébredt Körösfő népe advent első vasárnapján, mivel a puha hópelyhek vastagon beborították a Kalota-havast és annak 1836 méteres Vigyázó csúcsát. A hóból bőven jutott a hegy alatt megbúvó aprócska kalotaszegi falvaknak is, ezáltal meghittebbé, ünnepélyesebbé téve a várakozás, az ünnepre való készülődés idejét.

kalot1


Advent első vasárnapján úrvacsoraosztás volt Körösfőn, amelyre a bűnbánati hét keretében istentiszteletekkel készültek fel. Károly Károly lelkipásztor elmondta, hogy javában folynak azoknak a műsoroknak a próbái, melyeket karácsonykor az egyházi kórus, valamint helyi fiatalok és kisiskolások adnak.
Szomorú idők járnak a község sertésállományára: reggelente disznók visítására ébred a falu apraja-nagyja, hiszen ritka az a ház, ahol az ünnep előtt ne vágnák le a hizlalt vagy akár a vásárban vett, kolbásznak, hurkának, szalonnának valót.

kalot2


Hiába a magas tojásár – átszámítva 110 forint darabja a bánffyhunyadi piacon –, azért mindenki megveszi az ünnepre valót, hiszen karácsonykor a házi tojásból készült tészta illik a finom húslevesbe, a süteményekbe, kalácsokba. S „megérett” már a hordókban a töltött káposztának való is…
Advent idején sem áll a munka a körösfői családi fafeldolgozó műhelyekben, reggeltől estig gépek zúgása hallatszik ki az utcára, jelezve, hogy készülnek a különféle dísztárgyak, gyerekjátékok, sporteszközök. A fürge ujjú lányok és asszonyok pedig szorgalmasan varrják a gyönyörű kalotaszegi abroszokat, terítőket, díszpárnákat, egyebeket, hiszen a falu népe ezzel keresi a kenyerét. A községet átszelő nemzetközi főút mentén felállított bazársorok is teljes gőzzel készülnek az ünnepi vásárra.

Kívánok Körösfő népe nevében áldott, békés karácsonyt, és sikerekben gazdag boldog új esztendőt testvértelepülésünk, Pestszentlőrinc-Pestszentimre minden lakosának!


Bódis László
Körösfő polgármestere

 


Érdekes hagyomány, hogy Körösfőn emberemlékezet óta nem gyújtanak gyertyát halottak napján, s karácsonyra sem készítenek adventi koszorút, habár a környező református falvak nem idegenkednek ettől. Még az idősebbek sem emlékeznek, mi az oka ennek a különös helyi hagyománynak.
Igaz, az utóbbi években az egyházi vezetés a virágot adventi koszorúra cseréli az Úr asztalán, és egyre több család ékesíti koszorúval bejárati ajtaját.
Reméljük, hogy Körösfőn is újra elterjed ez a szép szokás – először Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készített adventi koszorút 1839-ben.

kalot3