Aktív közösség dolgozik a Lakatosért

Írta:  2014.02.03.
Számos fejlesztés, környezeti felújítás várható idén a Lakatos lakótelepen. Ezeknek csak egyike a fővárosi Tér-Köz pályázat keretében létesülő közösségi kert.
Számos fejlesztés, környezeti felújítás várható idén a Lakatos lakótelepen. Ezeknek csak egyike a fővárosi Tér-Köz pályázat keretében létesülő közösségi kert, illetve emlék- és pihenőpark. Amint az a január 31-i lakossági fórumon is kiderült, az itt élők önmaguk is folyamatosan szépítik környezetüket, de több probléma megoldásához várják az önkormányzat további segítségét.
Lévai István Zoltán alpolgármester a fórum nyitásaként úgy fogalmazott, hogy a kerület vezetésének idén is a legfőbb célja, hogy minél több fejlesztést valósítson meg Pestszentlőrinc-Pestszentimrén, így a Lakatos lakótelepen is.

- Szeretnénk erre minél nagyobb anyagi forrást előteremteni. Azt nem tudom, hogy idén mekkora mértékű fejlesztést sikerül megvalósítani, de lesznek többek között intézményi energetikai beruházások, amelyekben a Lakatoson a Cseperedő és a Szivárvány óvoda, illetve a Hétszínvirág bölcsőde érintett – mondta Lévai István Zoltán.

Műfüves focipálya

A lakossági fórumnak helyet adó Eötvös Loránd Általános Iskolában több fejlesztés is várható. Ezek egyike az a műfüves labdarúgópálya, amelyet a Magyar Labdarúgó Szövetség pályázatának keretein belül építenek meg.

- Ez legkésőbb jövőre elkészül – mondta Lévai István Zoltán. – A szabályos futsal méretű pálya egyrészt segíteni fogja a mindennapos iskolai testnevelés magasabb színvonalát, másrészt a diákok, vagy akár szüleik szabadidős sportolásához is hozzájárulhat.
Az alpolgármester hozzátette, hogy ezen kívül a következő két évben várható egy napkollektor felszerelése, valamint idén megkezdődik az iskola udvarának a modernizálása.

Gondok és megoldások

Többen is felvetették a Büdi-tó rendezésének kérdését. A tó környékét folyamatosan próbálja rendbe tenni az önkormányzat és a lakók is, de nincs könnyű dolguk. Leginkább az illegális szemétlerakás okoz gondot. Kirrné Feicht Ágnes, az önkormányzat környezetvédelmi csoportjának vezetője a területtel kapcsolatban elmondta, hogy a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság engedélyt adott az egyik tó pótlására és a partvonal rendezésére.

A közbiztonságra a rendőrség vigyázzon

A fórumon több aspektusból – így például a Lakatos lakótelepen a polgárőrség hiányából - is szóba került a közbiztonság kérdése. Simon Gábor az MSZP országgyűlési képviselője is szót kért és azt mondta, hogy a kerületben többen jelezték neki, hogy a közbiztonság terén javulást várnak. A fórum résztvevői közül ekkor többen felháborodva figyelmeztették az ellenzéki politikust, hogy ez nem választási kampányrendezvény.
A kissé felpaprikázódott légkört végül Lévai István Zoltán nyugtatta meg azzal, hogy a közbiztonság kérdésének megítélése szubjektív dolog, de a megoldás fontosságáról nincs alapvető különbség a jelenlegi és a korábbi városvezetés véleménye között.
- A vitát az okozza, hogy mi nem az intézkedési jogkörrel nem rendelkező egykori városőrség visszaállításában, hanem sokkal inkább abban látjuk a megoldást, hogy minél több forrást előteremtve a rendőrséget segítsük, hogy ezáltal például több járőr dolgozzon az utcákon. Ez nem politikai, hanem szakmai kérdés – mondta Lévai István Zoltán, majd a bekiabálókat önmérsékletre, a szocialista képviselőt pedig arra kérte, hogy felelős politikusként óvatosabban fogalmazzon, mert egy rossz hangsúllyal elhangzó mondat alkalmas hasonló kampányreakciók kiváltására.
 

Banyár László, a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. vezérigazgatója hozzátette, hogy a nád aratása zajlik, és a cég munkatársai folyamatosan szedik az újra és újra felhalmozódó szemetet.

A felszólaló lakók több egyéb problémát is jeleztek. Ilyen a Nefelejcs utcában, a Hőerőműnél lévő buszmegállóban és környékén a közvilágítás hiánya, továbbá, hogy a Nefelejcs és Lenkei utca sarkán összegyűlik az esővíz. Ezen kívül szóba került a Lakatos utcai árkádsor állapota is, amivel kapcsolatban Banyár László elmondta, hogy a tervek szerint a Városgazda márciusban elvégzi a felújítást.
A felborogatott szelektív hulladékgyűjtőkkel kapcsolatban Kirrné Feicht Ágnes arról tájékoztatott, hogy a házhoz menő szelektív gyűjtéssel ez a probléma részben megoldódik.
- Az FKF Zrt. tájékoztatása szerint rövidesen csak az üveggyűjtők maradnak meg, ezeknek a védelméről gondoskodni kell – mondta a főkertész asszony.